Annons

Nu får du grilla på gården i Östergötland

Östergötland Hör du till de hyresgäster i Östergötland som längtat efter att få använda grillen? Från och med i dag är det åter tillåtet att grilla i bostadsområden – om hyresvärden tillåter det.
Foto: Jenny Knutsson
Länsstyrelsen i Östergötland har hävt förbudet mot grillning på tomtmark, inklusive gårdar i hyreshusområden. Men tänk på att även hyresvärden kan ha regler för om och var du får grilla.

Värmen, torkan och eldningsförbudet i länet har varit några av sommarens stora snackisar. Den 24 juli utökade länsstyrelsen eldningsförbudet till att gälla all användning av öppen eld, vilket innebar att det till exempel blev förbjudet att grilla i bostadsområdena, även på särskilt iordningställda grillplatser. Inte ens elgrillar fick användas.

Men från och med i dag lättar länsstyrelsen något på eldningsförbudet. Det är åter tillåtet att grilla på egen tomt. För hyresgäster innebär det till exempel att det går bra att grilla på gården i bostadsområdet om inte andra regler sätter stopp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kan ju vara så att hyresvärden inte tillåter det. Men från vår sida gäller nu samma regler som före det utökade eldningsförbudet, säger Calle Granström, räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Annons

Däremot, betonar han, gäller fortfarande totalt eldningsförbud i skog och mark, även på iordningställda grillplatser.

– Man bör alltid vara försiktig och man är alltid ansvarig för de risker man skapar och om man skulle orsaka en brand. Det är bra att tänka på.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Calle Granström avråder från att använda engångsgrill som ställs på marken.

Annons

– Sådana kan ställa till problem i vanliga fall också.

Fakta: Så här grillar du säkert
  • Grilla på obrännbart underlag
  • Håll ordentligt avstånd till brännbart material
  • Håll ordentligt avstånd mellan grillen och marken
  • Ha släckutrustning tillgänglig
  • Ha grillen under uppsikt hela tiden ända tills den är helt släckt
    Källa: Länsstyrelsen i Östergötland
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.