HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nu höjer Alebyggen hyran

Ale Drygt 2 000 hushåll som bor hos kommunägda Alebyggen får vänja plånboken vid högre hyra. Från och med årsskiftet stiger den med 0,65 procent.

När årets hyresförhandlingar startade kom Alebyggen till förhandlingsbordet med ett önskemål om att få höja hyran med 2,2 procent.

Nu står det klart att den kommunala hyresvärden får nöja sig med en höjning på 0,65 procent. För den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor innebär det en kostnad på ytterligare 39 kronor i månaden.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Höjningen gäller från och med januari i år. Det betyder att alla hyresgäster nu får betala in några månaders hyreshöjning i efterskott.

Inför förra årets hyresförhandlingar presenterade Alebyggen ett av de högsta kraven i hela länet, nästan fem procent. Bland annat hänvisade bolaget till förväntningar hos kommunens politiker om en hög vinst.

Hyresgästföreningen bjöd motstånd, och Alebyggen valde till slut att lämna förhandlingsbordet. I stället hamnade Alehyrorna i Stockholm, hos det partsgemensamma organet Hyresmarknadskommittén som har mandat att besluta om hyrorna där de lokala parterna går bet.

Annons
Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Hyreshöjningen blev till slut 1,2 procent.

Hyresgästföreningens förhandlare Jan-Erik Jonsson är ny för året, vilket han tror kan ha varit en fördel i de förhandlingar som nu har avslutats.

– Båda parter var väldigt medvetna om historien. Jag upplevde att det fanns en stor vilja från Alebyggen att göra ett vettigt avslut. Även om vi alltid strävar efter noll så är det här resultatet klart acceptabelt, säger han.

Läs ocksåDe jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Hem & Hyra har sökt Alebyggen för en kommentar.

Annons

Här kan du läsa mer om andra hyresuppgörelser i Västra Götaland i år.

Listan över värdarnas hyreskrav i länet 2016 hittar du här.

Läs också Höjd hyra hos Alebyggen Höjda hyror i Stenungsund och på Orust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.