HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny dom om brand – hyresgäst slipper betala över 350 000

Eskilstuna Mycket tydde på att branden var anlagd, men polisen la ned utredningen. Men efter att ha stämts i domstol fick hon ersätta värden med över 350 000 kronor. Nu har ärendet prövats på nytt – och hon slipper betala.
Foto: Ewa Ahlin
Först beslutade Eskilstuna tingsrätt att kvinnan skulle betala skadestånd till sin före detta hyresvärd. Nu slipper hon det.

Det var i juli 2018 som det började brinna i en Eskilstunafamiljs lägenhet. Mannen och hustrun har sagt att de inte var hemma när branden startade.

När räddningstjänsten kom till platsen fann man två brandhärdar plus en brandskada i bostaden. Brandskadan hade orsakats av ett påslaget strykjärn som legat på en matta med järnet vänt nedåt. Ihop med andra omständigheter drog kriminalteknikerna slutsatsen att branden var anlagd. Något brott kunde dock aldrig styrkas och polisutredningen lades ned.

Läs ocksåDe får högre hyra än grannarna på gården - "på tok för mycket"

Men hyresvärden ansåg att kvinnan, som stod på kontraktet, ändå bar ansvaret för branden och stämde henne därför i Eskilstuna tingsrätt. Värden ville ha 337 963 kronor som ersättning för skadorna och hyresförlusten.

I februari 2020 dömdes också kvinnan att betala den begärda summan. Hon skulle även ersätta värdens rättegångskostnader på 20 800 kronor. Totalt handlade det alltså om nästan 360 000 kronor.

Domen avkunnades utan att kvinnan hade hört av sig till tingsrätten.

Läs ocksåFelaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige

Men nu har domstolen prövat ärendet på nytt efter att hon ansökt om så kallad återvinning. Och den här gången gick det bättre för henne. Efter att både hon och maken fått berätta sin version för rätten slipper hon betala.

Det beror på att en hyresgäst enligt lagen måste ha ”brustit i omsorg och tillsyn” för att kunna ställas till svars för en brand som någon annan vållat.

I det här fallet har hyresvärden inte lyckats bevisa att kvinnan orsakade branden. Och även om utredningen ger ett visst stöd för att branden inte uppstod av naturliga orsaker är det oklart hur den uppstod, enligt domstolen. Utöver det är det heller inte bevisat att hon var slarvig och brast i omsorg och tillsyn. Kvinnans rättegångskostnader, 37 900 kronor, får nu värden stå för.

Läs ocksåStjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas
Läs också Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.