Annons

Ny hyresstrid vid Möllevången i Malmö

Malmö På onsdagen synade hyresnämnden återigen fastigheten på Falsterbogatan / Kristianstadsgatan. Hyresvärden Elly Berggren har begärt hyreshöjningar på upp till 16 procent.
Foto: Andreas Brunner
Husesyn. Hyresnämnden inspekterade en rad lägenheter runt Möllan för att kunna ta ställning till om hyresvärden Elly Berggrens begärda hyreshöjningar är rimliga eller inte.

Hyresstriden började redan 2008 när ett antal hyresgäster i huset krävde sänkta hyror. Under många år hade det inte funnits någon förhandlingsordning i fastigheten vilket innebar att hyrorna inte förhandlades med Hyresgästföreningen. Det hade resulterat i höga och godtyckliga hyror menade de missnöjda hyresgästerna. Och fick rätt i hyresnämnden som efter att ha besiktigat fastigheten sänkte hyrorna med mellan 2,5 och 11 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ett felaktigt beslut, tycker Elly Berggren. Nu har hon begärt en höjning av hyrorna på mellan 5 och 16 procent för fyra av husets lägenheter, betydligt mer än hyreshöjningen på 1,4 procent för det kommunala bolaget MKB. 

– Jag har satt in nya dörrar och fönster, kaklat och höjt diskbänkar. Ändå har jag inte fått mer än den generella hyreshöjningen varje år. Vad är det?  Alla andra betalar mer, säger hon innan dagens besiktning börjar.

Annons

I bitande blåst visar hon runt hyresnämndens ledamöter i sitt hus på hörnet Falsterbogatan /Kristianstadsgatan och i några jämförelselägenheter i närheten.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Här har vi dränerat, säger hon och pekar utmed husväggen.

– Jo men det tillhör ju vanligt underhåll, svarar hyresrådet Paula Lundberg.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Thomas Lindgren konstaterar att hyresnämnden redan har prövat hyrorna i huset. Först 2008 och sedan 2012 när Elly Berggren begärde en hyresjustering men förlorade i nämnden. Sedan dess har ingenting hänt i fastigheten som borde påverka hyrorna, menar han.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Beslut från hyresnämnden väntas om två veckor. 

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.