HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny kö lyft för Orustbostäder

Orust Fler får bostad snabbare sedan Orustbostäder bytte kösystem för ett år sedan. Numera måste de sökande själva aktivt bevaka lediga lägenheter.

Ett år har gått sedan kommunägda Orustbostäder bytte system för sin bostadskö. Kön omfattar fortfarande ungefär lika många sökande till stiftelsens 800 lägenheter, just nu 1 250 personer.

Men omsättningstakten har ökat. Numera måste alla sökande uppdatera sin köplats minst en gång om året, och aktivt söka de lägenheter som blir lediga.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Så här går det till: Uppsagda lägenheter läggs omgående ut på bostadsstiftelsens hemsida. Där ligger de i regel ute i tio dagar. Under den tiden kan alla med en registrerad köplats anmäla sitt intresse. Därefter erbjuds visning efter kötid.

På detta sätt sållar systemet bort dem som ändå inte är intresserade av en viss lägenhet. I stället kan erbjudanden nå sökande som inte hunnit köa så länge, menar Orustbostäders förvaltare Emil Larbring. Dessutom har tiden mellan uthyrningar krympt.

Annons

– Processen har blivit väldigt mycket enklare. Det är smidigare för oss, för hyresgästen och för dem som flyttar ut också, säger han.

Läs ocksåSkickade hundratals klagomål – var nära att mista bostadenHänder skriver på tangentbord.

Numera finns möjlighet att skapa ett eget konto kopplat till lägenhetsnumret på Orustbostäders hemsida, där man bland annat kan se sina hyresavier. Det finns också planer på att införa digital felanmälan per lägenhet eller fastighet, där de boende själva kan skriva in eventuella problem.

För att möta behoven hos hyresgäster som saknar dator har Orustbostäder ordnat ett besöksrum med dator på kontoret i Svanesund. Den som inte vill använda internet alls ska inte heller behöva mista sin plats i bostadskön av det skälet, betonar Emil Larbring.

Annons

– Man kan alltid ringa till oss. Vi hjälper till, lovar han.

Läs ocksåHöjda hyror på Orust
Läs också Höjd hyra hos flera västvärdar Krav på höjda hyror på Tjörn och Orust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.