Annons

Skickade hundratals klagomål – var nära att mista bostaden

Orust Det äldre paret trakasserar både grannar och personal med en aldrig sinande ström av klagomål. Det hävdar Orustbostäder, som vill säga upp mannen och kvinnan. Men hyresnämnden säger nej. Däremot blir paret av med sin garageplats.
Händer skriver på tangentbord.
Foto: Pixabay
Det äldre paret har skickat mängder av klagomål till sin värd, Stiftelsen Orustbostäder. Till sist gick det så långt att värden ville säga upp dem.

Paret bor i en hyresrätt på Orust. De har under åtminstone fem års tid skickat mer än hundra olika klagomål gällande flera av sina grannar till hyresvärden, Stiftelsen Orustbostäder.

Dessutom har en stor mängd mejl skickats till olika myndigheter och till enskilda politiker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Breven innehåller ofta mycket nedsättande benämningar av grannarna. Speciell gentemot en familj i huset intill. Ofta bifogas fotografier, bland annat på grannfamiljens barn.

En stor del av mejlen har handlat om parets garageplats, som de anser har varit blockerad av grannarna eller av Orustbostäders personal.

Ibland är det bilar eller mopeder som paret anser har varit i vägen. I andra fall har det legat leksaker och liknande på asfalten. Paret har också hävdat att grannarna strör ut spik, skruv och ”andra eggföremål” där fordon ska framföras.

Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

”Från vårt fönster har vi en utsikt över en kombination av ett zigenarläger och en ostädad brädgård”, skriver mannen.

Andra klagomål har handlat om att en granne matar måsar, att det står en stege lutad mot garaget eller att lamporna inte fungerar i cykelförrådet.

Mannen och kvinnan har inte upplevt att de fått önskad respons av Orustbostäders personal, och med tiden har klagomålen till nästan lika stor del kommit att handla om Orustbostäder som om grannarna.

Läs ocksåHyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Under början av hösten har tre olika ärenden som rör paret varit uppe i hyresnämnden i Göteborg.

Först handlade det om garaget.

Orustbostäder sade upp parets garagekontrakt i november 2018, med hänvisning till de omfattande störningarna.

Garageplatsen hade nio månaders uppsägningstid. Paret bestred uppsägningen och hävdade att den saknade laglig grund.

Annons

Eftersom mängden mejl inte minskade efter detta så skickade Orustbostäder en skriftlig varning i mars 2019, om att även hyreskontraktet för bostaden var i fara.

I juni gick så Orustbostäder ett steg längre och sade upp paret från lägenheten.

Orustbostäder hävdar att parets beteende utgör trakasserier av både grannar och personal. Omfattningen är så stor att den anses utgöra ett arbetsmiljöproblem för de anställda och orsaka stort obehag och otrivsel för grannarna.

Paret bestred uppsägningen och svarade med att lämna in ett åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Där krävde de att Orustbostäders personal ska göra dagliga inspektionsrundor runt fastigheten för att se till att ordningsreglerna följs.

I kravet på åtgärdsföreläggande bifogar mannen även en sammanräkning av skickade e-postmeddelanden till Orustbostäder 2015–2017:

– Duschkabinen 28 gånger.

– Felparkeringar framför vårt garage 105 gånger 3 år.

– Oredan i cykelhuset 20 gånger.

– Obegränsad växtlighet i urskogen framför vår balkong 67 gånger.

– Utfordring av måsar under och bredvid vår balkong 20 gånger.

I september kom hyresnämndens beslut i alla tre ärendena.

Annons

Parets krav på åtgärdsföreläggande får avslag.

Orustbostäder får rätt att säga upp paret från garageplatsen, men däremot inte från hyreslägenheten.

Hyresnämnden konstaterar att parets klagomål genomgående är kraftigt överdrivna och i väsentliga avseenden obefogade. Inga andra hyresgäster har haft klagomål på grannfamiljen och Orustbostäder bedömer dem som skötsamma hyresgäster.

Språket som används om grannfamiljen är sådant som grannar normalt sett inte ska behöva tolerera. Men det går inte att bevisa att de upplevt stort obehag eftersom ingen från grannfamiljen varit kallad att vittna.

När det gäller de många mejlen som paret skickat, så konstaterar nämnden att frekvensen ökade när garageplatsen sades upp. Innan dess var mängden hanterbar.

Orustbostäder har inte heller visat att de gjort några speciella åtgärder med anledning av mejlen mer än administration och viss uppföljning. Det har varken förekommit telefonkontakt eller möten med paret.

Inte heller har det gått att bevisa att paret kommit med kränkande uttalanden om Orustbostäders personal.

Sammanfattningsvis anser hyresnämnden att det inte finns fog att säga upp paret.

Ingen av parterna har valt att överklaga besluten, som nu vunnit laga kraft.

Läs också Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.