Annons

Ny rapport: åtta av tio inbrott i lägenheter med trädörr

Stockholm En ny rapport visar en alarmerande utveckling i Tensta. Antalet inbrott i lägenheter har ökat de senaste åren och exploderat under 2010. Åtta tio inbrott skedde i lägenheter som saknade säkerhetsdörrar.

​Av områdets 23 000 lägenheter har 1 200 stycken haft påhälsning av tjuvar mellan 2008 och 2010. Det är en av 20 lägenheter i Rinkeby– Kista och Spånga–Tensta.
– Vi räknar med att så mycket som 3 000 personer kan ha drabbats av det här integritetskränkande brottet säger Lennart Levander, före detta polis som har tagit fram rapporten på uppdrag av föreningen Fastighetsägare i Järva som består av olika bostadsbolag.

Majoriteten av inbrotten sker i lägenheter som saknar säkerhetsdörrar och som har portar som är olåsta dagtid eller har portkod. Många inbrott sker också i lägenheter med loftgång eller lägenheter på markplan via fönster eller balkongdörrar. Att säkerhetsdörrar är en bra investering visar det faktum att 81 procent av inbrotten skedde i lägenheter med trädörr. Tre procent av inbrotten begicks i lägenheter med en säkerhetsdörr av klass 3-typ.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Receptet för att få ner brottsligheten är därför fler säkerhetsdörrar, portar som är låsta hela dygnet, elektroniska portlås med nyckelbricka och säkerhetsskåp i lägenheterna. 
Men Lennart Levander tycker att det vore bra om bostadsbolagen och hyresgästföreningen kom överens om att satsa på säkerhetsskåp i lägenheterna och sedan höja hyran lite grand.
– Jag tror att man skulle kunna få ner antalet brott till noll om alla installerade säkerhetsskåp. En låst port eller säkerhetsdörr är också bra satsningar men går att ta sig förbi. Skåpet är svårare, säger han.
 
Han vill inte säga vilket bostadsbolag som har flest inbrott.
– Men av de allmännyttiga bolagen har Svenska Bostäder minst antal inbrott, säger Lennart Levander.
 
Ivan Erixon som är närpolis i Järva lyfter fram flera orsaker till inbrotten. Dels bor och vistas det många gärningsmän i området, dels förvarar många stöldbegärliga saker som pass, kontanter och smycken hemma.
– Det kontantlösa samhället ser vi inte mycket av. Mina föräldrar hade också pengar och smycken hemma och det är lite samma inställning här, säger Ivan Erixon.
 
Han understryker att flera andra brott minskar i området och har inte någon bra förklaring till att lägenhetsinbrotten ökat så kraftigt under 2010. I vissa områden har fem procent av lägenheterna haft inbrott under 2010.
– Det är skrämmande, säger han.
 
Ett annat problem är att den sociala kontrollen är dålig. De 50-60 stycken ungdomarna i åldern 15-25 år som begår brotten får härja relativt ostört.
– Det är fullt med folk härute men ändå sker inbrott helt ogenerat på dagtid. Mitt intryck är att människor hellre går in i ett annat rum när de hör att någon bryter sig in i en lägenhet än ringer oss, säger Ivan Erixon.
 
I rapporten konstateras att rättsväsendets insatser inte biter på den här typen av brottslighet.
– Vi ser att antalet brott blir mindre när polisen gör insatser men när insatserna slutar ökar brotten igen. Väldigt få åker fast och de får låga straff, säger Lennart Levander.
 
Ivan Erixson kan inte svara på om de har kontroll över situationen.
– Jag vet inte, men min spontana tanke är att det behövs fler åtgärder inom skolan för att få bukt på problemet. Många som går ut har dåliga betyg eller ofullständiga betyg vilket försvårar möjligheten till vidare studier eller arbete. Då kan brottslighet vara ett sätt att få en identitet i samhället, säger han.
 
Polisen har sedan en tid genomfört kraftfulla insatser för att minska antalet brott i området.

Annons
Läs också Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.