Annons

Nya hyror klara för Robert Dicksons stiftelse

Göteborg Förhandlingarna har varit långdragna. Men nu är de nya hyrorna klara för de boende hos Robert Dicksons stiftelse i Göteborg.
Robert Dicksons stiftelse äger omkring tusen lägenheter runtom i Göteborg.

Robert Dicksons stiftelse grundades 1860 för att skapa bättre bostäder åt arbetarklassen. Stiftelsen har ett socialt ansvar inskrivet i sina stadgar och försöker medvetet hålla låga hyresnivåer.

– Det gör att deras yrkanden ser högre ut än vad de egentligen är. Men även om kronhöjningen är rimlig, så har det varit svårt att diskutera ökningar över 1 procent ett sådant här år, säger Carl-Johan Bergström, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter långa förhandlingar blev det slutligen en diffentierad uppgörelse. Beroende på var man bor i Robert Dicksons bestånd så höjs hyran med antingen 0,25, 0,5, 1,1 eller 1,25 procent.

Mikael Jansson, VD för Robert Dicksons stiftelse, är kritisk till Hyresgästföreningens fixering vid procenttal.

– Utfallen i kronor och ören kan ju vara helt olika beroende på vad det är för typ av hus. En procent av hyran för en nyproducerad lägenhet kan vara dubbelt så mycket pengar som en procent för en av lägenheterna i vårt bestånd. Det är ett system som inte känns helt korrekt, säger Mikael Jansson.

Annons
Läs ocksåDomen: Klart för chockhöjda hyror i hus för mindre bemedlade

Han påpekar att vissa av stiftelsens hus är byggda så tidigt som i mitten av 1800-talet, och många av dem har stora underhållsbehov de kommande åren.

– Vår underhållsbudget kommer att gå upp från 10 miljoner till 14-15 miljoner och det täcker ändå inte alla renoveringar, säger Mikael Jansson.

Nu blir det troligen  hyresgästerna i de hus som renoveras som får ta hela den ekonomiska smällen, i form av lokala hyreshöjningar på grund av standardhöjande åtgärder.

Läs ocksåTrots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent

– Då kan det bli en väldigt kraftig höjning för dem. Vi tycker det är mer rättvist att sprida ut den höjningen på hela beståndets hyror, men där har vi och Hyresgästföreningen olika åsikter, säger Mikael Jansson.

Uppgörelsen berör cirka 1 000 hushåll och gäller från och med första april.

Annons

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2016 – hela listan

Läs också Striden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagar Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna Punktrenoveringar hos Robert Dickson upprör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.