Annons

Nyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad

Norrköping  I kultfilmen "Strul" blev det hjälten Connys bostad. Nyborgska huset i Norrköping bär på många historier. Allt från rivningshot till nazism.
Foto: SF / Jakob Kindesjö
I filmen "Strul" från 1988 slog polisen till mot "Connys" lägenhet i det Nyborgska huset.

– Om jag skulle flytta igen så är det tillbaka dit, utan tvekan. Det är så fint, med bevarade kakelugnar och stuckatur, säger Suzzie Haraldsdotter, tidigare hyresgäst och som bott här i två omgångar.

Lite dolt inne på en sidogata i Norrköping ligger det Nyborgska huset. Ett påkostat sekelskifteshus i fyra våningar beställt av textilfabrikören Fredrik Nyborg. Hyreshuset stod klart 1900 efter ritningar av Werner Northun, som ritat många kända Norrköpingsbyggnader som Grand hotel och Östra station.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ett väldigt välbevarat och vackert hus med ett högt bevarandevärde, säger Hanna Domfors, tidigare stadsantikvarie i Norrköping.

Sekelskifteshuset går i nyrenässans och är rikt utsmyckat både interiört och exteriört.

Trots sitt anonyma läge på Sandgatan 12 har det varit i rampljuset många gånger. På 1960-talet stod det i vägen för en planerad breddning av Tunnbindaregatan, men lyckades överleva rivningsvågen i stadsdelen. Nyligen utsågs det till en av stadens vackraste byggnader, enligt Arkitektupproret.

— Det är i gott skick. Vi har gjort stambyte och tak och för några år sedan renoveras fasaderna, berättar Magnus Bremström, som ägt huset sedan 1997.

Annons
Läs ocksåLägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor

Men en mörkare epok var i början på 1940-talet, då Nazitysklands konsulat ska ha varit inrymt i bottenvåningen.

Väggmålningarna i husets entréhall är utförda av konstnären Carl Stenberg.

– De tillämpade nazityska lagar, utfärdade arierbevis och företag i Norrköping fick inte handla med Tyskland om de ansågs ”judevänliga”, berättar Johan Perwe, författare till boken ”Mörkläggningen” om stadens bruna historia.

På 1980-talet fick Nyborgska huset några dramatiska scener i det som kallats Sveriges första actionkomedi. I filmen ”Strul” bor ”Conny Rundqvist” (spelad av Björn Skifs) i en av lägenheterna där polisen slår till och gör en knarkrazzia.

Läs ocksåBastubadare förlorar bostaden efter grannarnas klagomål

— Det är en kultfilm som lever vidare i form av onliners och klipp. Kombinationen med ett bra manus, ett nytt bildspråk och Björn Skifts och Mankan Nilsson gjorde nog att många tog den till sitt hjärta, säger Johan Karlsson, chef för filmcentret Cnema, och som minns filminspelningen i staden.

Annons
Claes och Birgitta Mossberg trivs bra som hyresgäster i Nyborgska huset.

Men några som bor där på riktigt är Claes och Birgitta Mossberg med katten Jippie som för fem år sedan flyttade in i en av de 18 hyreslägenheterna. En fyra på 140 kvadratmeter högst upp i huset.

– Vi trivs väldigt bra, det är ett vackert hus och utsikten från hörnrummet är en favorit. Där sitter vi ofta och spanar ut, berättar Birgitta Mossberg.

— Det finns så mycket Norrköpingshistoria i det här huset, det tycker jag är intressant, säger Claes Mossberg, som gjort ett häfte om stadens byggnader.

Fakta: Nyborgska huset

Adress: Sandgatan 12 A-B, Norrköping
Uppförd: 1900
Arkitekt: Werner Northun (1865–1936)
Våningar: 4
Lägenheter: ursprungligen 8 lägenheter, numera 18 stycken.
Ägare: Bremströms fastigheter
Historik: Beställd av Fredrik Nyborg, grundare av Nyborgs Yllefabrik AB, för bostäder, kontor och lager. Bottenvåningen har inrymt olika verksamheter bland annat Polen och Nazitysklands konsulat samt postkontor 1949–1985.

Läs också Plura om God vän: "Uppväxten där har präglat mitt liv" Tornet på åkern blir en ny trea Hem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.