Annons

Nyköpingsbor blev utan tv när nätet öppnades

Nyköping Ökad frihet för det stora flertalet hyresgäster. Nedsläckt tv för några. Det blev resultatet när Nyköpingshem ersatte det gamla tv-utbudet med öppet stadsdatanät i ytterområdena.
Har du en betalningsanmärkning får du inte ta ett tv-abonnemang. Då blir skärmen svart. Foto. MATS JONSSON

I bostadsområdena Nävekvarn, Stigtomta och Tystberga med totalt 236 lägenheter kunde hyresgästerna inte få tillgång till samma kabel-nät som används inne i tätorten.

För att folk skulle kunna se på tv använde Nyköpingshem antenn på taken och förstärkare i källarna. Ett gammalt och omodernt system som blev oerhört dyrt i längden att lappa och laga.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi var tvungen att hitta en annan lösning, säger Per Morelius, företagets marknads- och affärsutvecklingschef.

Lösningen blev att stadsdatanätet Gästabudsstaden förlängde sitt öppna fibernät till de tre ytterområdena och gjorde det möjligt för hyresgästerna att själva välja tv- och bredbandstjänster hos de olika leverantörerna.

– Det är ju så det fungerar i dag. Människorna vill hantera sin mediekonsumtion individuellt och inte kollektivt.

Annons
Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Men för den som har dragit på sig en betalningsanmärkning är friheten en chimär. Då blir det nobben hos tv-leverantörerna och en nedsläckt skärm, visade det sig.

Frågan har nu kommit att bli omdiskuterad som ett demokratiskt dilemma.

Den som inte betalar sina räkningar har bara sig själv att skylla, finns det sådana som tycker. Andra som Hem & Hyra pratat menar att en missad betalning kan hända vem som helst utan att man för den skull ska behöva bli straffad och utestängd från grundläggande medieutbud.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Per Morelius har blivit uppmärksammad på att frågan diskuteras bland hyresgästerna. Han har också själv fått bekräftat av en leverantör att åtminstone större betalningsanmärkningar leder till nobbade tv-abonnemang.

Annons

– Det här är ingenting vi tänkt på tidigare. Men det är klart att tv är en viktig del av människornas rätt att ta av samhällsinformation.

Per Morelius lovar inte att Nyköpingshem ska säkra de berörda hyresgästernas rätt att ta del av i alla fall ett begränsat tv-utbud.

– Men vi ska titta på om det går att göra någonting. Det är kanske fler än personer med betalningsanmärkning som av olika skäl inte får teckna tv-abonnemang, säger han.

Läs också "Gratiskanaler" kan försvinna – så drabbas hyresgäster av okända teknikskiftet Hyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann Tvist om tv-kanaler blir hyresförhandling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.