Annons

Nytt bostadsområde tar form i Frölunda

Göteborg Balder ska bygga 500 bostadsrätter i Frölunda Park fram till år 2021. Snart är första etappen klar. Hyresgästerna i stjärnhusen hoppas på lugn när byggkranarna monteras ned.
Foto: Minna Ulin
Qendresa Maxharraj är hyresgäst i stjärnhusen i Frölunda, där det pågår flera stora projekt samtidigt. Ett handlar om stamrenovering. I hennes hus är det klart. ”Det blev finare, men hyreshöjningen märks.”

I Frölunda syns byggkranar, anläggningsmaskiner och människor i hjälm och varselkläder överallt. Här pågår en del av Bostad 2021, en satsning på att bygga 7 000 extra bostäder i Göteborg fram till stadens 400-årsjubileum 2021.

Ett av projekten är Balders nya bostadsområde Frölunda Park. Första etappen är snart färdig: Sjöstjärnan, ett knallrött punkthus på 16 våningar med 130 bostadsrättslägenheter som står klara för inflyttning i höst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
BRF Sjöstjärnan är första etappen ut i Balders satsning Frölunda Park

Huset sticker ut bland områdets hyresrätter, de grå Stjärnhusen från 1960-talet, men inte bara för att det är högt och rött.
–Det låter ganska mycket, men vi ser fram emot när det blir färdigt med bygget, både det nya huset och den nya gården, säger hyresgästen Qendresa Maxharraj som bott här i tio år.

Balder ska bygga totalt 500 bostadsrätter i Frölunda Park. Parallellt pågår upprustning av gemensamma ytor och stamrenovering av hyresrätterna i stjärnhusen.

Annons

Hos Qendresa Maxharraj är jobbet redan färdigt. Hon är nöjd med resultatet.
– Lägenheten var inte attraktiv, vi ville inte bjuda hem vänner. Kök och badrum var väldigt gammalt.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Efter renoveringen steg hyran från runt 6 500 kronor till närmare 9 000 per månad.
– Vi märker av det jättemycket, nästan hela min lön går till hyran. Men vi klarar det, som tur är jobbar min man också och han har bättre betalt.

Qendresa Maxharraj trivs i Frölunda men tror inte att familjen bor kvar i sin lägenhet på sikt. Ett skäl är hyresnivån. Ett annat att trean blir för liten när de två barnen snart vill ha egna rum.

Annons

Kan du tänka dig att köpa en bostadsrätt i Sjöstjärnan?
– I det röda huset? Nej, jag har hört att det är jättedyrt att bo där!

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Bostadsrätterna, ettor, tvåor och treor, har en prislapp mellan 1,5 och 3,6 miljoner kronor.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.