HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öbo bygger bostäder med privata Asplunds

Örebro Örebrobostäder fattade under fredagen beslut om att skapa ett gemensamt fastighetsbolag tillsammans med privatvärden Asplunds. Hundra studentlägenheter ska byggas.

Örebrobostäder har i uppdrag av kommunen att fixa fram 2000 lägenheter, men mäktar inte själva med byggtakten.

De privata bolagen vill bygga, men tycker det är svårt att få lån.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Det fick Örebrobostäders vd Ulf Rohlén att fundera på samarbete som en del i ”handslag Örebro” som inleddes tillsammans med Fastighetsägarföreningen 2012.

Lösningen blir att genom att bilda ett gemensamt fastighetsbolag med den privata aktören Asplunds, få fart på byggandet. Efter fem år ska Öbo gå ur fastighetsbolaget.

– Det är lättare att låna för en mogen fastighet än ett nybygge. Då kan de visa på uthyrningsgrad och kassaflöde, säger Ulf Rohlén.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Vilka risker finns för Öbo:s hyresgäster?

– Inga skulle jag säga. Eftersom vi skriver in i avtalet att vi ska köpas ut ur bolaget till marknadspris eller minst produktionskostnader så är vi garanterade att få vi igen pengarna.

Bolaget ska bygga hundra studentlägenheter i Tybble. Förhoppningen är att det ska bli byggstart redan i höst.

Läs ocksåLycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer"

Att det blev just Asplunds som är samarbetspartner i det här projektet, beror på att de svarade på Öbo:s invit först.

Är det Öbo:s roll att få fart på privata hyresvärdars byggande?

– Ja, det tycker jag. Vår roll är att det byggs fler bostäder i Örebro. Men vi klarar det inte själva. Om vi med vår styrka och tyngd kan hjälpa till att få andra att bygga så ska vi göra det. Att få en jämnare byggtakt håller nere priset och det gagnar även oss om byggmarknaden kommer ifrån svängningarna. Nu byggs det nästan inget under ett år och massor nästa. Det gör att byggnadskostnaderna ökar. Det här är ett nytt grepp för att testa om vi kan få fart på byggandet och sänka kostnaderna, säger Ulf Rohlén som dock påpekar att det här är ett försök och att man inte vet om det blir någon fortsättning.

Hyresgästföreningen har tidigare informerats om bildandet av det nya fastighetsbolaget, även om de inte vetat att det var just med Asplunds Öbo skulle sammarbeta.

– Av den informationen vi fått kan vi inte se att det här skulle kunna påverka vare sig Öbo:s eller Asplunds hyresgäster negativt. Det enda skulle vara om Asplunds går i konkurs. Men de är ett stort och stabilt bolag. Jag tycker det är positivt att se att en privatvärd är beredd att investera i nybyggnation istället för att stoppa pengar i egen ficka, säger Erik Rosén som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Örebro som tidigare under våren haft ett möte med Öbo om planerna.

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.