Annons

Öbo: ”Vi skulle behöva mycket mer”

Örebro Om inget görs successivt - kommer hyrorna snart behöva höjas i ett slag med sju-åtta procent. Så förklarar Ulf Rohlén Örebrobostäders hyresyrkande på 1,95 procent.

Ett högt yrkande. Det tycker Hyresgästföreningen om Öbo:s hyreskrav på 1,95 procent inför 2016.

Men Öbo:s vd Ulf Rohlén säger till Hem & Hyra att de kunde begärt mer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nja, högt eller lågt – vi skulle ju behöva mycket, mycket mer. Vi har ett underhållsbehov för många år framåt som är grymt. Och med den hyressättning som vi har i dag, har vi inte råd att underhålla våra lägenheter. Det är sviter som vi får lida av efter att vi under lång tid och med gemensamma krafter har premierat låga hyror i Örebro. Det har funkat under tiden som vi inte har behövt underhålla miljonprogramslägenheterna – men nu börjar det faktiskt kännas svettigt, säger han.

I hyreskravet för 2016 ligger tio miljoner kronor i ett utökat underhåll. Och en av orsakerna till att Öbo saknar pengar till detta beror alltså enligt Rohlén på att Örebro har lägre hyror än riksgenomsnittet.

– Om man vänder och vrider på det så ligger vi fem- sex procent lägre. Om vi skulle lägga oss på landets snitthyra motsvarar det investeringar för 3,7 miljarder – som vi dessutom skulle kunna ta avskrivningar på. Ser man det så är det jättepengar som vi ligger efter med, säger Ulf Rohlén.

Annons
Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Ulf Rohlén ser att problemet är så stort att han vill att Hyresgästföreningen och Örebrobostäder startar en arbetsgrupp direkt efter att hyresförhandlingen för 2016 är klar.

– Vi måste det. Vi behöver sätta oss både ägare, styrelse och Hyresgästföreningen och se hur vi ska hantera den nya komponentavskrivningen. Vi är inte så oroliga för de närmaste åren – men vad händer om 12-14 år när allt det som är underhåll i dag aktiveras? Då kommer det som är avskrivningar i dag, sticka rakt upp i himlen och vi vill ju inte sitta här om några år och höja med uppemot 7 – 8 procent.

Hyresgästföreningen menar att en del av hyresyrkandet kommer sig av värdeöverföringen till kommunen på 30 miljoner kronor. Hur ser ni på det?

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

– Kommunen har rätt att göra det enligt lagen. Men om man tittar på vad det handlar om i hyreshöjning, så motsvarar det kanske 0,028-0,029 procent. Det går alltså inte att säga att överföringen inte kostar något – men det är en väldigt, väldigt liten del.

Annons

Hyresgästföreningen har varit tydliga med att de anser att den rimliga hyreshöjningen nästa år ligger på strax över noll procent. Hur kommer det sig att ni ser så olika på det?

-Jag skulle tro att det handlar om att de ser till att det är låg inflation och låga räntor. Men vi ser även till kostnadsökningar som vi vet kommer: allt från löneökningar för vår personal och ökade kostnader för fjärrvärme. Plus så klart de tio miljonerna på ökat underhåll.

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning Skuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.