Annons

Oförändrade hyror hos SGS Studentbostäder

Göteborg ​5 610 hyresgäster hos SGS Studentbostäder i Göteborg får oförändrade hyror under 2010.
Bakgrunden till uppgörelsen, som gäller bostadsstiftelsens egna fastigheter, är de låga räntorna under de senaste åren. Hyresnivåerna för de 1 605 bostäder som SGS Studentbostäder hyr in från andra hyresvärdar är ännu inte färdigförhandlade.
– Både villaägare och bostadsrättsinnehavare har gynnats av det rekordlåga ränteläget de senaste åren och det är mycket glädjande att SGS Studentbostäder nu gått oss till mötes och låter sina hyresgäster få dra nytta av detta, säger Göran Moberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.
Inför hyresförhandlingarna begärde SGS Studentbostäder en hyreshöjning på i snitt 1,9 procent med motiveringen att stiftelsen behöver fortsätta sin satsning på att underhålla och bygga om sina lägenheter. Hyresgästföreningen krävde sänkta eller oförändrade hyror eftersom bostadsföretagen de senaste åren kunnat stärka sin ekonomi tack vare det låga ränteläget. Samtidigt har många hyresgäster i Göteborgsregionen drabbats hårt av den ekonomiska krisen.
Tidigare har Hyresgästföreningen även träffat överenskommelser om oförändrade hyror med allmännyttiga Öckerö Bostads AB och privata Botrygg Bygg AB. Första bolaget i västra Sverige att sänka hyran under 2010 är Alebyggen. Bolaget sänker med i snitt 1,09 procent.
Två av de tre största allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, Familjebostäder och Bostadsbolaget, kräver hyreshöjningar på över 3 procent under 2010. Kraven från övriga kommunala bostadsföretag i Göteborgsregionen ligger på mellan 1,6–2,9 procent.
– Med bakgrund av de uppgörelser om oförändrade hyror som vi hittills träffat hoppas vi nu att även övriga bostadsföretag kan sansa sig och sänka sina höga hyreskrav, säger Göran Moberg.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.