Annons

Miljövänliga lampor ökade otryggheten

Botkyrka Botkyrkabyggen har investerat 30 miljoner kronor i ny belysning. Men flera hyresgäster i Storvreten tycker att det blivit sämre belysning och ökad otrygghet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Harry Gaurwitsch med hunden Lyyla menar att hyresgäster känner sig otrygga på grund av att det är för mörkt.

Det är lite halvmörkt uppe vid Stenvägen i Storvreten, en gatulampa är delvis täckt av grenar från ett träd.

Harry Gaurwitsch och hunden Lyyli är ute på den vanliga kvällspromenaden.
– Ja tycker det blev sämre belysning när de bytte till LED-lampor, bättre för miljön men ökad otrygghet. Står jag uppe hos mig och kollar ut och någon skriker och behöver hjälp så ser jag inte ens om det är en man eller kvinna, så dåligt ljus är det, säger han och tillägger att han har ringt och sagt att de måste beskära träd som skymmer lampor utan att något har hänt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera hyresgäster uppger att de är missnöjda med belysningen men också känner sig mer otrygga på grund av ungdomar som hänger i området.
– När jag var på möte för kommande upprustningar i området så pratade många om att de känner sig otrygga på grund av den dåliga belysningen.

Annons

En av dem är Helene Hedberg, som säger att hon har klagat på belysningen sedan det sattes upp för några år sedan.
– De har sagt att ögonen vänjer sig men vi har ju inte kattögon heller, säger hon.

Christian Hollmann på Botkyrkabyggen berättar att bolaget har investerat 30 miljoner kronor i ny belysning. Kvicksilverlampor har bytts mot LED-lampor, och 200 nya lampstolpar har satts upp på p-platser, lekplatser och cykelvägar. Han säger att det blir bättre ljus, lägre kostnader och miljöpåverkan.
– I den senaste hyresgästenkäten ökade nöjdheten med belysning på gårdar och i närhet av hus över hela beståndet.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Christian Hollmann förklarar att man i ett pilotprojekt installerade en annan typ av lampor på Stenvägen, Hålvägen/ Passvägen i Storvreten, Värdshusvägen i Fittja och några gårdar i Norsborg, mellan 75-100 stycken.
– De har lite sämre ljus än de andra nya lamporna. På Värdshusvägen gör det inget eftersom lamporna står så tätt, men på Stenvägen blir det lite sämre eftersom där är färre lampor.

Annons

Har du förståelse för att de på Stenvägen är missnöjda med belysningen?
– Ja det har jag, men problemet är att det kostar 100 000 kronor att byta ut dem mot bättre lampor och måste vi ta de pengarna från något annat. Förut så sänkte vi ljusstyrkan på natten på Stenstigen men det har vi tagit bort nu för att få bästa möjliga ljus.

Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.