Annons

Olovlig uthyrning – en lönsam affär

Malmö Tio personer i en lägenhet med en hyra på 3 000 kronor per person. Eller ett sätt att fuska till sig bostadsbidrag. Svarta kontrakt kan vara en lukrativ affär men också ett ställe att gömma knark och vapen för den som vill hålla sig undan polisen.
Foto: Kristina Wahlgren
Den privata hyresvärden Victoria park arbetar i Malmö systematiskt med att kartlägga att den som har hyreskontraktet också är den bor i lägenheten.

Det har snart gått tio år sedan misären med kackerlackor, trångboddhet och mögelskador avslöjades på Herrgården i Rosengård i Malmö. Med Hyresgästföreningen, media och kommunens miljöförvaltning som blåslampor sanerades och renoverades så småningom de rikskända husen och ägarna, de norska kapitalförvaltarna Acta, sålde husen till Victoria park, som utlovade krafttag och långsiktigt ägande. Med det startade också jakten på svartuthyrare.

När Victoria parks egen kartläggning inleddes för fem år sedan visade det sig att det handlade om uthyrningar i flera led. Hem & Hyra skrev då att upp till 200 av de då totalt 867 lägenheterna var svartkontrakt (läs mer om det här). Evert Rydell, områdeschef på Victoria park, vill inte bekräfta den siffran idag, men berättar att man gjort ett omfattande arbete med att komma tillrätta med problemen kring olovlig andrahandsuthyrning. En bocoach har gått igenom alla lägenheter och träffar dagligen hyresgäster i deras hem.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Bocoachen är en nyckel för att skapa relationer och avslöja olovlig andrahandsuthyrning, säger Evert Rydell.

Han berättar att problemen med svartuthyrning fortfarande förekommer men att det minskat betydligt.

Annons

– Det dyker upp någon gång i kvartalet. Ofta handlar det om bidragsfusk. Man hyr ut sin lägenhet men får fortfarande bidrag för den samtidigt som man bor någon annanstans, säger Evert Rydell.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

Mats Svensson är polis på Rosengård och känner väl till problemen med svartuthyrning. Han berättar om en familj som hade hyreskontrakt till flera lägenheter i området och hyrde ut madrasser och sängplatser för 3 000 kronor i månaden, i huvudsak till nyanlända eller till dem som befann sig illegalt i landet.

– Tänk dig mellan tio och femton personer i en lägenhet som betalar 3 000 kronor vardera. Det kan man snabbt räkna ut att det rör sig om rätt mycket pengar, säger Mats Svensson.

Annons

Ett svartkontrakt kan även vara värdefullt för den som vill hålla sig undan polisen. Men att kriminella gärna lägger vantarna på svarta kontrakt är inte unikt för Herrgården. En adress där man inte står skriven kan användas till både nattsömn och att gömma knark och vapen.

Läs också63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomisktSvart överhyra

– De som säljer narkotika är ute efter lägenheter som är skrivna på personer som inte förekommer i våra register. Och sedan gömmer man vapen och narkotika i de lägenheterna. Det är inte alltför ovanligt. Många som hyr ut inser inte det här, säger Mats Svensson.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.