HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ombildningar av hyresrätter går på sparlåga i Göteborg

Göteborg Coronaviruset sinkar politikernas planer om att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter i Göteborg. Intresset från hyresgästerna själva är hittills svalt, och pandemin pausar alla informationskampanjer från värdarna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
För ett år sedan demonstrerade många hundra göteborgare utanför Börshuset på Gustaf Adolfs torg i protest mot politikernas ombildningsplaner. Hyresgästföreningen stod som arrangör under parollen "Sälj inte ut våra hem".

Ett år har gått sedan Göteborgspolitikernas omstridda beslut om att ombilda fler kommunala hyresrätter till bostadsrätter.

Ombildningsuppdraget är en av ingredienserna i stadens strategi för att få bort flera av Göteborgs bostadsområden från polisens lista över särskilt utsatta områden. Målet ska nås genom mer blandade boendeformer i hyrestäta stadsdelar.

Läs ocksåNya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg

Uppdraget ingick i kommunfullmäktiges budget för staden i år, och är numera inskrivet i ägardirektiven för de fyra kommunala bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Men hittills går det trögt. I dagsläget har de kommunala bostadsbolagen fått in intresseanmälningar om att ombilda knappt 300 hyreslägenheter till bostadsrätter.

Bara ett av de aktuella hyreshusen ligger i ett så kallat utvecklingsområde, på Briljantgatan i Tynnered, vilket är ett av villkoren för att gå vidare i ombildningsprocessen.

Läs ocksåFärdplanen klar för ombildningar i Göteborg

Inga ombildningar har heller genomförts under det gångna året. Tvärtom har Framtidenkoncernen pausat alla informationskampanjer, med hänvisning till den pågående pandemin.

Det innebär att de kommunala hyresvärdarna just nu inte själva aktivt kan driva på för fler ombildningar. Därmed står det klart att de inte heller kommer att uppnå årets mål om att öka antalet ombildningar.

Fakta: Så ska ombildningarna i Göteborg gå till

Förra hösten godkände politikerna i Framtidens styrelse en modell för hur ombildningarna från hyresrätter till bostadsrätter ska gå till.

  • Modellen slår bland annat fast att det kan vara lagom med 65–70 procent hyresrätter i ett område. Inget enskilt område ska ha mer än 75 procent. De kommunala hyresvärdarna ska uppmuntra ombildning genom information och stöd till hyresgästerna.
  • Varje ombildningsförslag ska prövas utifrån var i staden husen ligger och hur mixen av upplåtelseformer ser ut där. Minst två tredjedelar av berörda hyresgäster måste godkänna en ombildning för att den ska bli av.
  • Tre gånger om året ska politikerna få en rapport om hur det går med ombildningarna: hur många förfrågningar som kommit in, hur många initiativ bostadsbolagen själva har tagit, och hur många ombildningar det har gett.
Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusket Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.