Annons

Omtvistad ombildning stoppas av bolagsstyrelse

Sundbyberg Styrelsen för allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg har avbrutit ombildningen på Logdansvägen. Området blev känt när Uppdrag granskning tog det som exempel i sitt program om fusk vid ombildningar.

I somras hölls köpstämma för att ombilda de 270 hyresrätterna på Logdansvägen i Ör till bostadsrätter. Med minsta möjliga marginal gick ombildningen igenom. Fyra hyresgäster överklagade beslutet till tingsrätten, eftersom de ansåg att det fuskats med fullmakter och folkbokföring. Målet kommer upp den 9 november.

– Hyresgästerna har varit väldigt tålmodiga och modiga. De har verkligen ställt sig i skottgluggen för trakasserier och tråkningar, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, som hjälpt hyresgästerna med stämningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Styrelsen i Förvaltaren har följt ärendet under en längre tid. De var eniga i sitt beslut att avbryta ombildningen.

– Det har varit en del stök i fastigheten. I och med att åklagaren valde att ta upp målet, fanns det någonting att reda ut. Det blir en så lång period, så vill vi inte ha det, säger Anders Sundqvist, informationschef på Förvaltaren.

Och om tingsrätten kommer fram till att det inte var fusk?

Annons
Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Det får vi ta ställning till då. Hur vi än gör så riskerar det att bli fel. Vi har inte diskvalificerat den här fastigheten, de får väl återkomma i så fall.

Har de rätt att komma in med ny intresseanmälan?

– Styrelsen har vid samma möte tittat på kriterier, men huvudprincipen nu är att man ser till vad som är bra för bolaget. Tidigare handlade det om balans och rättvisa i olika aspekter.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

Hur tar hyresgästerna det här?

Annons

– Vi tror att det blir en del reaktioner, från båda sidor. Det som varit tidigare är att man inte varit helt sams i fastigheten, det riskerar att flamma upp, säger Anders Sundqvist.

Efter bolagsstyrelsens beslut att stoppa processen, återgår förvaltningen till det normala. Ett trettiotal lägenheter som nu står tomma ska hyras ut. Hyresgästerna får åter möjlighet att göra tillval, det har varit stoppat under ombildningen. Fastigheten står dessutom i tur för underhåll, med stambyte och energieffektivisering.

I Förvaltarens bestånd står ytterligare 47 fastigheter inför ombildning. Ett 10-tal har redan genomförts, främst i Rissne.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.