Annons

Ordkrig när hyresnämnden synade Blekingevägen

Lund ​”Hyran är gripen ur luften.” Det var stundtals hårda ord när hyresnämnden sammanträdde för att pröva förhandlingsöverenskommelsen mellan fastighetsvärden Häglunds och hyresgästföreningen på Blekingevägen i Lund. 16 av de 27 hyresgästerna har överklagat den nya hyran.
Under förhandlingen i tingsrättens ifrågasatte hyresgästen Hans Heander den kraftiga höjningen på 1 800 kronor. Hur kunde det bli just den summan, undrade han och lyfte fram jämför bara lägenheter inom det kommunala bolaget LKF med betydligt lägre hyra.
 
– Det är en hyra rent gripen ur luften, sa han och yrkade på en sänkning med 700 kronor.
 
Christer Sandström, juridiskt ombud för fastighetsägaren Häglunds var inte sen att kontra:
 
– Och ditt yrkande, med dina gedigna kunskaper om hyressättning, är det någon tanke bakom det eller är det gripet ur luften kanske.
 
Hem & Hyra har tidigare i flera artiklar berättat om den pågående hyresstriden på Blekingevägen i Lund. Fastighetsägaren Häglunds håller på att byta stammar och passar samtidigt på att renovera kök och badrum. I informationen till hyresgästerna inför renoveringen skrev fastighetsägaren att hyran skulle höjas med 1 200 kronor. Men efter förhandling med Hyresgästföreningen landade notan för hyresgästerna på 1 800 kronor i månaden. Det fick många att protestera. 16 av 27 hyresgäster har överklagat den nya hyran.
 
Efter sammanträdet åkte hyresnämnden ut till Blekingevägen för en besiktning på plats. Hyresgästen Ann-Marie Persson visade upp sin lilla etta. Hon bodde tidigare i en tvåa i samma fastighet men tvingades flytta när hyran höjdes i våras.
– Ja pensionen höjs ju inte så jag hade inget val, jag fick tränga ihop mig här och skänka bort lite möbler, säger hon.
 
Hon hoppas att hyresnämnden ger henne och de andra boende rätt och sänker hyran.
 
Fredrik Häglund var med på husesynen men inte intresserad av att kommentera ärendet.
 
– Jag tycker det har blivit fint efter ombyggandet. Nu gäller det bara att komma överens om en hyresnivå. Vi avvaktar hyresnämndens bedömning.
 
Hyresnämndens beslut kommer inom två veckor.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden Hyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan Svårt att få hyresnämnden att ändra hyran Chockhöjning i Lund prövas i nämnden Peters hyra höjdes med 43 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.