Annons

”Orealistiskt hyreskrav i Mellerud”

Mellerud Melleruds Bostäder vill ha ett långsiktigt hyresavtal som ger totalt mellan 18 och 30 procent högre hyror. Orealistiskt, säger Hyresgästföreningens förhandlare.

Hittills har sex kommunala hyresvärdar i Västra Götaland kallat Hyresgästföreningen till förhandlingsbordet. Hyreskraven inför 2015 ligger på mellan 1,4 och drygt 3 procent.

Melleruds Bostäder (Mellbo) bryter trenden med låga krav. Bolaget vill ha ett avtal som sträcker sig över antingen tre eller fem år och som ger höjningar på totalt nästan 18 respektive 30 procent, beroende på längden på avtalet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson är förvånad.
– Yrkandet är så högt att jag funderar på om de räknat rätt. Vi ska naturligtvis invänta förhandlingen, men jag ser det yrkande vi fått som helt orealistiskt, säger hon i ett pressmeddelande.

Men yrkandet är inte en felräkning enligt Mellbos vd Hans Wikström. Även om dagens ekonomiska läge är gynnsamt, med till exempel lågar räntor, så behöver Mellbo ha in en hel del friska pengar.
– Underlaget visar vårt stora underhållsbehov i framtiden, i stort sett hela yrkande grundar sig på det, säger han.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen skulle de hyreshöjningar som Mellbo vill ha betyda att bolaget, som har ett äldre lägenhetsbestånd, hamnar i topp i landet vad gäller snitthyra.
– Det är ju just för att vi har ett äldre bestånd som vi behöver pengar till underhåll, säger Hans Wikström.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Skulle Mellbos yrkande bli verklighet får en hyresgäst som i dag betalar 5 000 kronor i hyra en höjning på 895 kronor per månad om tre år. Med ett femårigt avtal har hyran ökat med 1 490 kronor per månad när uppgörelsen löper ut.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Mellbo startar den 18 november.

Annons

RELATERAT: Här kan du se vad andra västsvenska värdar kräver i hyreshöjning för 2015. Här hittar du de uppgörelser som redan är klara. Båda listorna uppdateras löpande.

Läs också Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.