Annons

Oro bland grannarna efter branden på Prästgårdsliden

Mjölby Förstämningen är stor i området Prästgårdsliden i Mjölby efter branden som tog ett barns liv på lördagen. Men grannar som Hem & Hyra talat med känner också oro.
Foto: Jenny Knutsson
Patricia Sillman och Camilla Bartholomew känner oro efter branden, särskilt med tanke på att det kommit uppgifter om att huset var felbyggt.

Patricia Sillman bor i huset intill det som eldhärjades. Hon berättar om hur en vanlig lördagseftermiddag plötsligt förvandlades till ett inferno. Det började med att en vän som bor i det drabbade grannhuset skärrad ringde på dörren hemma hos Patricia och hennes familj.

– De hade kalas. Han sa att det brinner. Min sambo ringde SOS Alarm. Då hade de redan fått två samtal om branden, säger Patricia.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Patricia gick ut på gården och beskriver att hon möttes av ett kaos. Det stod tidigt klart att en flicka saknades och flera personer försökte ta sig tillbaka in i huset för att leta efter henne. Men när räddningstjänstens rökdykare så småningom nådde fram till den femåriga flickan var det försent.

– Det är fruktansvärt. Jag lider verkligen med familjen. Det måste vara det värsta man kan råka ut för, säger Camilla Bartholomew, som bor några hus längre bort.

Även hon märkte att allt inte var som det skulle den där lördagseftermiddagen.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– Vår loftgång var precis full med rök. Det bor mest äldre i mitt hus så jag sprang runt och ringde på för att varna dem. Då visste jag inte var det brann, säger hon.

Annons

På en gräsmatta intill det svårt brandskadade huset har människor tänt ljus och skrivit hälsningar till den omkomna flickan. Några har lämnat dockor, gosedjur och blommor. Både Patricia Sillman och Camilla Bartholomew har barn som är i ungefär samma ålder.

– De har tagit det väldigt hårt och är både rädda och ledsna. Vi pratar mycket med barnen, det är viktigt att man gör det, säger Patricia.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Men även hon och Camilla känner oro, särskilt sedan det kommit uppgifter om att det snabba brandförloppet kan ha berott på att huset var felbyggt.

Dagens Nyheter skriver att personal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att delta i den utredning som nu tar vid. Enligt Brandskyddsföreningen kan branden ha spridit sig så snabbt på grund av att man använt så kallad cellplast som isoleringsmaterial i huset.

”Vi har varnat om att fler sådana här händelser kommer att ske och har bävat inför den dag nästa brand inträffar. Det hade kunnat vara betydligt fler som skadats eller omkommit i den här branden. Liknande bygglösningar finns runt om i landet och det kan finnas i boendeformer där alla inte lika enkelt kan utrymma och hinna sätta sig i säkerhet”, skriver Cecilia Uneram, brandingenjör hos Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Charlotta Elliot, marknadschef hos hyresvärden Bostadsbolaget i Mjölby, säger till TT att hon inte kan svara på vilket material som användes när huset byggdes, men att det uppfyllde då gällande byggnormer.

Annons

Patricia Sillman och Camilla Bartholomew kommer att följa utredningen noga.

– Det känns väldigt otryggt. En brand ska inte kunna sprida sig så snabbt och man undrar om det skulle gå lika illa om det började brinna i mitt hus, säger Patricia.

Hennes lägenhet ligger bara några meter från den sotiga fasaden. Camilla säger att hon helst vill flytta.

– Vi har också pratat om det. Prästgårdsliden kommer aldrig mer att bli som det har varit, säger Patricia.

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.