Annons

Osten af tävlar i svensktoppen nästa

Örebro Rapparen Fredrik ”Osten af” Engström, med ena foten i Örebro och den andra i Västerås - tävlar om en plats i Svensktoppen nästa. Eller kanske är det hans dotter Viola som tävlar.

Mellan två städer. Mellan det råa, coola och det vardagligt nära. Mellan ljust och mörkt i livet. Där står Fredrik ”Osten af” Engström och väljer. 

Vi möts i Örebro. Här finns Ostens afs band. Han har sin son med sig. Men egentligen bor han i Västerås och har fru och två barn. Som vem som helst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som vem som helst äter Fredrik Engström smörgås, matar sonen med Sempers gröt och pratar. Han berättar historien om sig själv. Och det gör lite ont i hjärtat att höra. För här sitter någon som det känns som om det hade kunnat gå riktigt illa för.

Men så fann han musiken, hiphopen, och upptäckte att det visst fanns något han kunde. Att han inte bara var den där hopplöse bråkstaken som vuxen­världen för länge sedan gett upp hoppet om.

– Det var en lärare som ärligt sa ”shit, vad bra du rappar”. Han köpte min skiva och kom på en konsert på fritiden. Efter det satt jag som klistrad vid lektionerna och ville lära mig.

Läs ocksåKrock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa”

Och på något sätt kom det där mörka i skolåldern plötsligt till nytta. För nu försöker han själv vara den där vuxne som ser.

Annons

Han pratar om sina egna barn och hur han plötsligt fått mer tid till skapandet då dagarna med kidsen blivit mer strukturerade och inrutade. Att gå med barnvagnen har blivit ett sätt att skapa musik.

Och nu tar hans dotter Viola med honom till tävlingen Svensktoppen nästa där han deltar med låten  ”Allt jag kan”.

Läs ocksåTrots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter

– Låten har jag skrivit till min fantastiska dotter Viola, och handlar om hur det kändes för mig att bli förälder för första gången. Jag hade många kompisar som tidigare blivit farsor men som inte kunde beskriva hur det kändes, det var bara så sjukt grymt. Då försökte jag sätta fingret på hur det kändes, säger han.

Han sjunger i sin låt till dottern ”jag ska se till att du hittar fram”. Och det verkar gälla även eleverna på skolan i Västerås där han jobbar som fritidsledare.

– När ett barn har ett negativt beteende gäller det att förstärka det positiva. Hiphopen fick mig att vilja läsa böcker och i dag jobbar jag med att fokusera på det positiva och att samtidigt se till att fler barn och ungdomar läser fler böcker, för ett bra språk är nyckeln till framgång.

Kanske skulle man kunna säga att det är samma sak i musiken. För när andra helst verkar rappa om droger, lättklädda damer och att tjäna stålar – rappar han själv om det som händer i vardagen.

Annons

– Tidigare tänkte jag precis som andra att ”shit den här videon borde jag spela in vid en graffitivägg”, men sen ett par år tillbaka har jag börjat tänka på hur man kan göra för att inte göra som alla andra. Så det är flugfiske och bergsklättring i nya videon i stället.

En av låtarna handlar om flytten från Örebro till Västerås. Två städer som han ser kan lära av varandra.

– Örebro är en mer segregerad stad, grupper och bostadsområden är uppdelade och man umgås inte med varandra över gränser så som man gör i Västerås. Men det har också gjort att fritidsgårdar i olika bostadsområden i Örebro samarbetar på ett sätt som Västerås skulle kunna lära sig mycket av, säger han.
Och där står han och väger mellan… 

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Manliga hemmamusiker stör mer än kvinnliga – fem gånger så mycket klagomål Gör musik i sin etta i paradiset Jokkmokk – Kitok har flyttat hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.