Annons

Manliga hemmamusiker stör mer än kvinnliga – fem gånger så mycket klagomål

Nyheter Fler män än kvinnor musicerar hemma – och de står för en för­krossande majoritet av klagomålen. Rockstjärnan Dregen vet hur man retar gallfeber på grannarna. "Grannarna var måttligt roade den natten", minns han.
Dregen måste ibland sjunga hemma
Foto: Maria Östlin
"Det händer att man sitter där under två duntäcken och vrålar rakt in i kudden ibland, för att träffa rätt toner", säger Dregen om att musicera hemma.

Brukar du dra några varv över gitarrsträngarna när du får feeling? Eller riva av en nocturne på pianot om fullmånen kikar fram? I så fall tillhör du de 15 procent av landets hyresgäster som spelar någon form av instrument i bostaden.

Mest spelglada är hyresgäster under 30 år samt i sena medelåldern, visar Hem & Hyras undersökning – och det är betydligt vanligare bland män. Nästan var femte manlig hyresgäst spelar i lägenheten, jämfört med drygt var åttonde kvinnlig.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men det är inte tal om att musicerande är en mansdominerad syssla, berättar Dan Lundberg, docent i musikvetenskap och generaldirektör för Musikverket.

– Nej, så har det varit historiskt sett men den skillnaden är definitivt utjämnad i dag.

Det är också männen som står för en förkrossande majoritet av klagomålen. Mer än var tionde musikspelande man har haft missnöjda grannar, medan detsamma endast går att säga om två procent av kvinnorna.

Annons
Läs ocksåSå spelar du instrument hemma – utan att störa grannarnaspela instrument hemma

”Grannarna var måttligt roade”

Rockstjärnan Andreas Tyrone Dregen, 48, drar sig för att sjunga ut hemma. Men ibland måste han.

En förklaring till snedfördelningen är att män traditionellt dragits till mer ljudstarka, spektakulära instrument, resonerar Dan Lundberg.

– Här tror jag absolut att gamla ideal ännu lever kvar. Att det är mer tillåtet för män att synas, höras och sticka ut. I framtiden kommer vi att se mer klagomål på kvinnor som spelar trombon i vardagsrummet.

Rockstjärnan och hyresgästen Dregen har genom åren fått en och annan granne att slita sig i håret.

Läs ocksåPeter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Han minns särskilt ett releaseparty med livemusik som sändes från enrummaren på Södermalm i Stockholm i början av 2000-talet.

– Det var över 100 gäster bjudna och eftersom lägenheten var på 30 kvadrat fick vi ”varva” gästerna så att de kom upp i omgångar. Grannarna var måttligt roade den natten.

Annons

På senare dagar är han en betydligt mer skötsam hyresgäst. När elgitarren åker fram hemma kopplar han den numera till en digital dosa och får ljudet direkt i hörlurarna. Allt som hörs utåt är fingrarna som knäpper mot strängarna.

– Det är skitsmidigt! Kanske inget man använder på en skivinspelning men helt okej om man ska öva. Och ingen klagar.

Så här spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna.

Fakta: Vanligaste instrumenten i lägenhet
 • Gitarr
 • Piano
 • Dragspel
 • Elgitarr
 • Bas
 • Fiol
 • Flöjt
 • Keyboard/synt
 • Trummor
  Källa: Skop/Hem & Hyra
Läs också Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.