Annons

Över tio procent av hyran ren vinst för värden

Skåne Det är lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Det menar Hyresgästföreningen som för åttonde året i rad publicerar en rapport som undersöker de skånska värdarnas vinster.

Femton privata fastighetsföretag i södra Skåne ingår i undersökningen som Hyresgästföreningen låtit göra. Rapporten tecknar en ljus bild av branschen. I genomsnitt drygt tio procent av hyran var ren vinst för fastighetsägarna under 2013. Direktavkastningen låg på 6,5 procent. För en normal trerummare tjänar bostadsbolagen i genomsnitt nästan 8 000 kronor per år.

Bäst går det för Contentus där 37 procent av hyran är ren vinst. Stena kommer på andra plats med en vinst på runt 30 procent. Sämst går det för Nevsten Fastighets AB som går back med drygt 20 procent under 2013 till följd av stora renoveringssatsningar. Även Willhem i Malmö och Bostads AB Gröningen visar negativa resultat. Men dessa hör till undantaget, menar Anneli Philipsson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är inte ensamma om att konstatera att fastighetsföretagande är lönsamt. Flera förvaltare av pensionspengar investerar i hyresbostäder, Folksam och Första AP-fonden med Willhem AB för att nämna några. De gör det för att det är låg risk och hög avkastning när man investerar i hyresbostäder på lång sikt.  

Annons

Är det ett problem att värdarna gör vinster?

– Som hyresgäst föredrar man en långsiktig ägare och det förutsätter så klart vinst. Men man ska ha vinsterna i åtanke exempelvis när det kommer krav från fastighetsägarna att man vill ändra hyressättningen med bruksvärderade hyror för att kunna ta ut ännu högre hyror.  

Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Om det nu är så lönsamt, varför byggs det inte mer?

Annons

– Främsta anledningen är att det inte förs en nationell bostadspolitik utan bostadsbyggandet har helt överlåtits åt marknaden. Fastighetsägarna bygger där de enklaste pengarna finns. Man bygger dyra bostäder i de mest attraktiva lägena för hushåll med två inkomster. Fastighetsägarna har ju inte som drivkraft och intresse att bygga bort bostadsbristen. 

Läs också Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk” Hot mot Hyresgästföreningen - två kontor utrymda Ett år med pandemin: tapp av medlemmar och stängda lokaler sätter Föreningen på prov Hon var skådis med rockstjärnedrömmar - nu har Jannie makten över din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.