Annons

På Sörliden-Valla finns det plats för alla

Örnsköldsvik Kvällsfiske, tjejfotboll, badtur eller kulturafton. På Sörliden-Valla behöver ingen vara ensam eller sysslolös. Och även i sommar finns det en mängd aktiviteter för hemmafirare.
Foto: Åsa Eriksson
, , , ,

Dagen går mot sitt slut. Ljuset sjunker sakta ner mot horisonten, låter sig nattas och kryper in under ett stjärnprytt himlavalvstäcke. Lugnet har lagt sig över gården och en ensam gunga vaggar lekparken till sömns. Sörbyvägen kantas av höghus, hundratals fönster som blickar ner mot gatan. Bakom gardinerna anas rörelser och dämpat skrammel från kastruller. Klockan är närmare halv sju och kvällsmaten dukas fram på middagsborden.

Invid foten av de brunbrända tegelhusen finns en låg träbyggnad. Där står dörren lite på glänt. Höga kvittrande skratt och barnröster tumlar ut i mörkret och rullar rakt in i min famn när jag kliver in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är kvartersföreningen Sörliden/Vallas nya lokal som håller öppet för barn och vuxna i alla åldrar. I kväll tycks dock medelåldern vara relativt låg. Nyfikna barn tittar fram ur vrårna. Här råder full aktivitet och bakom varje dörr är nåt på gång. I ett av rummen är koncentrationen nästan strömförande. Två par ögon studerar med intensiv blick schackbrädet framför sig.

I ett annat tycks det vara svårare att fokusera. Läxböckerna på bordet gapar tomt, övergivna av barn som för tillfället intresserat sig för något annat.

Längre bort håller en teatergrupp på att samla ihop sig för att gå igenom ett stycke ur en tänkt uppsättning. Känslorna svallar över när rollerna ska tillsättas. Det uppstår lätt kaos och förvirring. En dam i sina bästa pensionsår försöker ordna reda i intressekonflikten, men får svårt att göra sig hörd. En flicka i 10-årsåldern hjälper till och lyckas överrösta de andra.

Läs ocksåLekplatsen på Sörbyvägen dröjer

– När ni pratar hela tiden känner jag i hjärtat hur det måste kännas för våra lärare när de säger åt oss i skolan på lektionerna! Det är inte alls roligt! Tysta nu, säger flickan som visar sig heta Fatimé.

Flickan bredvid nickar instämmande. Och efter en stund börjar deltagarna finna sina roller i teaterstycket.

Annons

Den lokala föreningen erbjuder ett fullspäckat schema av aktiviteter året om. Det mesta är gratis eller till självkostnadspris. Exempelvis anordnas kulturaftnar, tipspromenader, badutflykter, ban­golf, läxhjälp, svenskaundervisning, simträning och kvällsfiske. Eller så kanske man bara tittar in för att fika eller prata en stund.

Läs också40 000 kronor till barnen på Sörliden-Valla

– När min mamma och pappa är borta kan jag komma hit och spela spel eller pyssla, berättar Elham, som i kväll kommit hit av just den anledningen.

Sörliden/Valla Samverkansförening bildades januari 2011. Monica Sundin var en av de drivande. Hon tyckte att området behövde en mötesplats för alla åldrar och nationaliteter. Där allas intressen och behov kan tas tillvara.

– Det är viktigt att folk från olika länder möts, inte bara svenskar som möter invandrare, utan också att invandrare från olika länder möter varandra, säger Monica.

Vid knytkalasen blir det alltid en blandning av mat och bak från olika delar av världen: Syrien, Irak, Afghanistan, Sverige och Azerbadzjan.

– Men det som uppskattas absolut mest är utflykterna. I somras gjorde vi två utflykter i veckan från juli till skolstart. Och fler än en person sa att det var den bästa sommaren de haft sedan de kom till Sverige, just för utflykternas skull, säger Monica, uppenbart stolt.

Annons

Hon håller just nu på att sammanställa schemat för sommaren 2016 och skriva ett nytt informationsblad till de boende. Det kommer att bli många aktiviteter även i år, lovar Monica.

Dessutom kanske föreningen kommer att få ett anslag på 40 000 kronor via Hyresgästföreningens Barn- och ungdomsfond.

Förbundsstyrelsen har tagit ett beslut, men har ännu inte meddelat hur de tänkt fördela pengarna.

– Jag väntar på besked så det är på gång, men det är inte helt klart än tydligen, säger Monica.

Läs också Kvarterets barn blev utan pengar – men ingen kan förklara varför

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.