HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Parkeringsplats blir lägenheter

Linköping Stångåstaden bygger 150 nya lägenheter i centrala Linköping, på det som nu är parkeringsplatsen Eddan. Men först måste en arkeologisk utgrävning göras.
Foto: Jenny Knutsson
Om några veckor stängs halva parkeringsplatsen Eddan av. Då påbörjas den arkeologiska utgrävning som måste göras innan Stångåstaden kan börja bygga på tomten.

Frågan om eventuell bostadsbebyggelse på Eddan, som längre tillbaka i tiden var busscentral, har stötts och blötts en längre tid. Bland annat har det från olika håll uttryckts oro för att centrala parkeringsplatser ska försvinna om tomten bebyggs.

Enligt planerna ska bostäder och parkering samsas på samma yta i framtiden. Antalet parkeringsplatser blir dock färre, 160 stycken, jämfört med 229 i dag, när Stångåstaden bygger 150 nya lägenheter i kvarteret. Lägenheterna ska få varierande storlekar, från ettor på 40 kvadratmeter till femmor på 130.

Läs ocksåPoolbil och cykel före p-platser

En del av fastigheten kan komma att bli så kallat 55-plusboende, där någon i hushållet måste ha fyllt 55 år för att man ska få hyra.

Kommunala hyresvärden Stångåstaden hoppas kunna sätta spaden i jorden någon gång nästa år och i så fall skulle inflyttning kunna ske 2017. Men som ofta när nybyggnation planeras centralt i städer måste en arkeologisk utgrävning först göras. Den utförs av Riksantikvarieämbetet och påbörjas vecka 31, enligt ett pressmeddelande från Stångåstaden och kommunägda parkeringsbolaget Dukaten, som ansvarar för Eddan i dag. Arbetet väntas pågå till början av november och under tiden stängs halva parkeringsytan av i taget.

En sådan utgrävning betalas vanligtvis av den som vill bygga på platsen.

Läs ocksåDe flyttar till VFAB:s första nybygge på 15 år
Läs också Försenat hus klart för inflyttning Föräldrar får inte byta lägenheter Rusning efter nya Skövdelägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.