Annons

Påverkansansvarig blir kommunalråd

Dalarna Kenneth Nilsson blir S-kommunalråd i Örebro med ansvar för skolfrågor. Han förlänger alltså sin tjänstledighet från Hyresgästföreningen där han är påverkansansvarig.

Grattis till ditt nya uppdrag, var det lätt att tacka ja när du blev nominerad?

– Jag bad om ett par timmar för att tänka och tala med familjen innan jag tackade ja. Men man lever bara en gång och det ska bli roligt att prova sina vingar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vilka av dina egenskaper ledde till att du fick uppdraget tror du?

– De litar på mitt ledarskap, sakområdet kan jag alltid lära mig. Jag har lätt för att snappa upp saker, lära mig nytt och framför allt få saker gjorda, det var så de framställde det.

Du som är anställd på Hyresgästföreningen, borde du inte blivit kommunalråd för byggande och boende istället?

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

– Nej, det hade förvånat Gud och alla människor om inte Björn Sundin fått fortsätta. Han gör ett utmärkt jobb och som sagt, jag kommer att lära mig skolfrågorna.

Annons

Vilken av alla skolfrågor tänker du ta itu med först efter årsskiftet då du tillträder?

– Jag har sagt att det är dags att röka fredspipa i skolväsendet nu. Vi kan inte ständigt föra ett skolpolitiskt krig. Det behövs lugn och ro nu.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Många socialdemokrater i Örebro och övriga landet har ett förflutet inom Hyresgästföreningen, vad beror det på? Är föreningen en språngbräda in i partipolitiken?

– Ja, vad kom först; hönan eller ägget? Jag tycker inte det är något konstigt med att aktiva i Hyresgästföreningen också är aktiva partipolitiskt. Om man tar bostadspolitisk ställning är det nära till att ta allmänpolitisk ställning och både Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna är folkrörelser.

Du har varit pappaledig med dina döttrar en dag i veckan i ditt uppdrag som chef på kommunalrådskansliet, kommer du att fortsätta vara det som kommunalråd?

Annons

– Vi får se hur det blir, jag inser ju att det här kommer att kosta på och jag vill absolut inte sätta politiken framför familjen. Jag har extremt svårt att förstå mig på dem som inte prioriterar sin familj.

Kommer du att komma tillbaka till ditt jobb på Hyresgästföreningen?

– Jag ser ett politiskt uppdrag som en slags samhällelig värnplikt och inte som ett yrke. Nu är jag tjänstledig den här mandatperioden och jag får väl hålla kontakt med min personalchef när jag vet vad som händer sedan.

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Johan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona Sahlin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.