HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Per Björklind ny regionchef för Hyresgästföreningen Stockholm

Stockholm Per Björklind blir ny regionchef för Hyresgästföreningen Stockholm efter Annika Billström. De senaste fyra åren har han varit förhandlingschef för regionen. Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är positiv till den nya chefen.
Foto: Linda Dahlin
Per Björklind blir ny regionchef på Hyresgästföreningen region Stockholm efter Annika Billström.

Per Björklind har jobbat för Hyresgästföreningen sedan 2008, till en början som förhandlare fram till 2011. Sedan jobbade han något år på Skatteverket, innan han kom tillbaka till Hyresgästföreningen igen som förhandlingschef. Nu blir han ny regionchef.

Hur känns det?

Läs ocksåMaria Hjelm byter Vänersborg mot Helsingborg

– Jag känner mig otroligt glad och förväntansfull. Hyresgästföreningen är en viktig organisation som jobbar för bostäder som en mänsklig rättighet och för allas rätt till ett hem. Det tycker jag hamnar bland de fem viktigaste mänskliga rättigheterna och vår roll i det sammanhanget är att värna om den svenska modellen.

Hur kommer hyresgästerna märka att du är chef?

– Jag vill att vi som organisation ska synas mer. Vi behöver i den bemärkelsen interagera mer med förtroendevalda och medlemmar samt hitta samarbeten med andra organisationer både lokalt och regionalt.

Läs också95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Vad kan du tillföra Hyresgästföreningen som regionchef?

– Det är en fördel att komma inifrån då jag har en stor förståelse för var vi har varit och vad vi behöver sträva mot för att stärka vår position och vårt varumärke. I dag är vi en organisation som ofta säger nej, i stället för att säga ja till spännande idéer. Jag vill att vi ska våga testa nya idéer och våga göra fel – det går alltid att justera på vägen.

Vad ska du fokusera på de närmaste tre åren?

Läs ocksåHyresgästföreningens jurister extraknäcker som kursledare

– Dels att få till ett bra samarbete med regionstyrelsen och föreningarna. Sedan behöver vi tänka om rätt mycket när det gäller att nå ut med det vi gör. Vi är idag alltför reaktiva och behöver jobba mycket mer proaktivt för att nå ut till omvärlden.

Vad blir nästa stora utmaning för Hyresgästföreningen i Stockholm?

– Ombildningarna. Och i dess förlängning, vad som händer om folk inte vill ombilda. Då är jag rädd för att det blir en turbulent period med utförsäljningar av allmännyttan till andra privata aktörer, säger Per Björklind.

Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, har bara positiva saker att säga om den nya regionchefen och ser fram emot ett bra samarbete mellan tjänstemän och förtroendevalda.

– Han känner region Stockholm och sedan är han väldigt saklig och gör saker och ting i samråd, han är en riktig förhandlare, säger Simon Safari.

Jonas Nygren, förbundschef för Hyresgästföreningen riksförbundet, berättar att det var positivt att det var 75 sökande till tjänsten och att det visar att tjänsten och arbetsplatsen är attraktiv.

– Det var inget lätt val. Men när vi väger samman allt och regionens behov, så hade vi tillsammans med fackliga representanter ganska snart en samsyn. Han kan verksamheten och har förståelse för att vi måste utveckla arbetet framåt, växa och få fler medlemmar, säger han.

Per Björklind tillträder sin tjänst den 1 april.

Läs också Hyresgästchef blir presschef för Socialdemokraterna Ny chef på Hyresgästföreningen i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.