Annons

Personalbrist gav färre medlemmar

Östergötland Hyresgästföreningen tappar medlemmar i region Sydost. Totalt minskade medlemsantalet med 1 207 under 2009 och det är den norra delen av regionen, före detta region Öst, som står för hela nedgången.

​Den 1 juli slogs Småland-Blekinge och Öst samman till en gemensam region, Sydost. Det är stora skillnader i medlemsutvecklingen under förra året. Medan före detta Småland-Blekinge ökade medlemsantalet med 140 förlorade Öst 1 347 medlemmar. Totalt har den nya regionen nu 69 670 medlemmar.

Det är inte fler som säger upp medlemskapet än på andra håll i landet. Däremot har nyrekryteringen gått trögt, framför allt i Linköping med omnejd. Enligt Brigitte Widell, enhetschef för medlemsutveckling på Hyresgästföreningen region Sydost, beror det på att man inte har haft tillräckligt med medlemsrekryterare. Sett över hela året har det varit ett personalbortfall på cirka 30 procent.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har haft svårt att rekrytera personal, säger hon.

Annons

Brigitte Widell tror att bristande kunskap om vad Hyresgästföreningen är, samt det faktum att Linköping klarat sig ganska lindrigt när det gäller uppsägningar och stigande arbetslöshet, har bidragit till svårigheterna att nyanställa.

Ett närmare samarbete med Arbetsförmedlingen, med syfte att göra det lättare att få kontakt med tänkbara nya medlemsrekryterare, är en av de insatser som ska genomföras för att försöka vända trenden. Dessutom har medlemsrekryteringen omorganiserats så att rekryterarna nu arbetar i mindre grupper och kan få mer och bättre stöttning.

Läs ocksåSista klubban svingad i Finspång

Brigitte Widell tror att man har uppnått full bemanning i slutet av februari.

Annons

– Konsekvensen av att vi inte rekryterar tillräckligt många nya medlemmar är förstås mindre intäkter till föreningen, konstaterar hon.

Läs också Nya namn i regionstyrelsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.