Annons

Sista klubban svingad i Finspång

Finspång Hyresgästföreningen i Finspång läggs ner. Orsaken är bristande engagemang och minimal verksamhet. Men på årsmötet överraskades medlemmarna av beslutet.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

I januari i år beslutade Hyresgästföreningens regionstyrelse att lägga ner föreningen i Finspång. De cirka 1400 medlemmarna kommer nu att ingå i föreningen i Norrköping. Orsaken till nedläggningen är att verksamheten i Finspång varit bristfällig under en längre tid. Under förra året gjordes till exempel knappt några insatser för fånga lokalt engagemang eller påverka bostadspolitiken. Istället har merparten av pengarna i kassan gått till styrelsens egna arvoden.

– De två-tre senaste åren har gått på tomgång. Det har varit svårt att få igång något engagemang. Vi har haft olika ansvarsområden men vi har inte lyckats komma till skott, säger Hennie Persson, ordförande i Finspångsföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur känns det då att föreningen nu läggs ned?

– Det känns faktiskt som en befrielse. Jag tillträdde som ordförande förra året och jag kände att det här går ju inte, jag har ropat på hjälp. Nu hoppas vi på att det ska komma igång igen, säger hon.

Annons

Spiken i kistan blev årsmötet i går kväll, den 21 mars, då ett 25-tal medlemmar samlades i kulturhuset i Finspång. Men att föreningen då skulle läggas ned var det långt ifrån alla som kände till.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Jag betalar 225 kronor i kvartalet i medlemsavgift, det ska väl kunna räcka till ett papper att skicka ut. Ni har ju haft flera månader på er, berättade en av deltagarna.

En kritik som föreningen tog till sig.

– Det har inte varit helt bra, den informationen borde varit med på kallelsen till det här mötet, säger Anita A-son Landgren, mötets ordförande.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Hyresgästföreningen i Norrköping har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska försöka få igång föreningen igen i Finspång, helst redan till nästa år.

– Vi ska nu först och främst träffa medlemmar och styrelser i de lokala föreningarna som finns här och skaffa oss en bild om vad som behöver göras. Tanken är att vi ska stödja Finspång så att de kan komma igång själva, säger Francisco Montero Carnot, en av deltagarna i arbetsgruppen.

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.