HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Därför kan din personliga parkering snart vara historia

Västra Götaland Färre spås äga en bil i framtiden. Redan nu sneglar hyresvärdar på parkeringsytorna. I Storgöteborg kan upp mot 50 000 personliga p-platser hotas.

Antalet bilar väntas minska när kollektivtrafik, bilpooler, e-handel och serviceutbud utvecklas. Då ska parkeringsytor i bostadsområden kunna användas mer flexibelt.

Det är bakgrunden till att Framtidenkoncernen i Göteborg har beslutat att kommunala Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder ska införa tillståndsparkering.

Läs ocksåIngrid och Rolf vann fajten om personlig p-platsRolf Lysell, Ingrid Malmqvist och Roberto Villalba på parkeringen på Södra Dragspelsgatan i Järnbrott.

– Vi har redan ett överskott på parkeringsplatser. För framtida behov har vi tagit fasta på att stora förändringar är på gång, säger Katrin Amgarth, tillförordnad pressansvarig på Framtiden.

Marken behövs också för att klara målet att bygga 14 000 lägenheter.

Nya parkeringar kan bli dyra. Hyran ska täcka bygge och drift så att inte övriga hyresgäster eller byggprojektet står för notan. Men även den som bor i närheten av ett nytt bostadshus kan få betala mer för bilplatsen. Framtiden vill ”harmonisera” priserna, för att minska risken att nya parkeringshus står tomma.

Läs ocksåBolaget: "Visste att det skulle bli väldigt starka reaktioner"

– Med tillståndsparkering kan fler stå i nya garage med högre standard. Den möjligheten kan motivera att man tar ut samma avgift för alla platser i och kring garaget. Vi har inte alla svar, utan får lösa frågor längs vägen så att våra hyresgäster blir nöjda, säger Katrin Amgarth.

Annons

Tillståndsparkering ska införas i både nya och befintliga områden. Planerna påverkas inte av att hyresnämnden gav två hyresgäster rätt att behålla personliga platser.

– Vi kanske ska prata ännu mer med hyresgästerna inför förändringar. Många är med på att samhället måste utvecklas, med tanke på klimat och bostadsbrist. Då krävs en omställning. Vi ser inte att det finns någon väg tillbaka.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Hem & Hyras kartläggning visar att 7 av 18 västsvenska värdar har planer på att införa tillståndsparkering, helt eller delvis. Om alla planer sätts i verket berörs 50 540 personliga p-platser.

Med en personlig plats vet man i förväg var bilen kan stå. En annan fördel är att platsen kan lånas ut till gäster.

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen i Göteborg, tycker inte att hyresgäster bara ska gå med på att byta om de ser skiftet som en försämring.

– Om det står i bostadshyresavtalet att man har en viss parkering kan inte hyresvärden ensidigt ta bort den, utan måste begära en villkorsändring. Säger hyresgästen nej får hyresnämnden pröva ifall ändringen är okej eller inte.

Annons

Att två hyresgäster fick rätt betyder inte nödvändigtvis något för andra. Nämnden bedömer från fall till fall.

– Det viktiga är att saken ska prövas. I det aktuella fallet tyckte hyresvärden att man kunde införa villkoret utan att fråga, säger Ellinor Rapp.

Nedan ser du fördelningen av personliga p-platser inom Göteborg:

Fakta: Parkeringsformer
  • Tillståndsparkering: ställ bilen på valfri ledig ruta inom en avgränsad parkeringsplats.
  • Personlig parkering: en specifik plats för din bil.
Läs också Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.