Annons

Pilotprojekt om fordonspool i Vätterhem

Jönköping Sedan årsskiftet är Strandängen pilotområde för ett forskningsprojekt där sex hushåll just nu testar en fordonspool. Den 12 juni blir den miljövänliga poolen tillgänglig för samtliga hyresgäster.

Tillsammans med Energikontoret pågår nu forskningsprojektet GoMate på det framväxande bostadsområdet. Syftet är att kartlägga hyresgästers resemönster för att kunna skapa fordonspooler som matchar deras behov. Resultatet ska forskningsinstitutet VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, använda i sin forskning kring framtidens fordonslösningar.

Poolen på Strandängen består just nu av elcyklar, elassisterade lastcyklar och hybridbil. Sex försöksfamiljer ingår i projektet som sträcker sig fram till sommaren. Det har varit fördelaktigt att starta upp projektet på just Strandängen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Med fordonspoolen vill vi skapa beteendeförändringar kring hur man reser. Försöksfamiljerna är nyinflyttade och därför mer mottaglig för nya impulser och för att göra livsstilsförändringar, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.

Vätterhem ser flera fördelar med att delta i projektet. Dels kan de använda forskningsresultaten som underlag för hur de ska utforma fordonspooler i sina bostadsområden. Dels kan de genom poolen påverka sina hyresgäster att resa mer miljövänligt.

Annons

– I förlängningen vill vi bidra till minskad biltrafik och mer användning av andra fordon, säger Christina Odén.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Men det har inte varit problemfritt att starta upp en fordonspool. Leverantörer av bilpooler har varit motvilliga till att etablera sig utanför stadskärnan. Till slut lyckads Vätterhem knyta en leverantör till sig.

– Med vår bilpool hoppas vi kunna skicka ut signaler till andra leverantörer om att det behövs bilpooler även utanför stan.

Annons

För Vätterhems del kommer fordonspoolen på Strandängen fortsätta även efter forskningsprojektet avslutats. Den 12 juni öppnas bildelen av poolen upp för samtliga hyresgäster och lagom till att höstterminen drar igång i augusti kommer också cykeldelen upp. Medlemskap i bilpoolen kommer vara gratis till och med maj 2018 för boende på Strandängen. I höst kommer Vätterhem även att öppna upp en fordonspool i större skala i Södra Munksjöstaden.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.