Annons

Platen i Motala höjer hyrorna

Motala Bostadsstiftelsen Platens hyresgäster får betala mer för sina lägenheter från och med årsskiftet. Då höjs hyrorna med i genomsnitt 0,63 procent.

Platen hade begärt en höjning med 1 procent och motiverade det bland annat med ökade kostnader för el och fjärrvärme och en vilja att satsa mer på underhåll.

Efter förhandling med Hyresgästföreningen står det klart att höjningen blir i genomsnitt 5,50 kronor per kvadratmeter och år vilket motsvarar 0,63 procent. Det betyder att en genomsnittslig tvårumslägenhet på 65 kvadratmeter får en hyreshöjning på 30 kronor i månaden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är väldigt länge sedan vi hade en så låg nivå och den känns ganska rimlig med tanke på de gynnsamma förutsättningar som råder nu, med låga räntor till exempel, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Samtidigt är den genomsnittliga höjningen bland landets kommunala hyresvärdar som förhandlat färdigt inför nästa år ännu lägre, 0,48 procent. Detta enligt de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo.

– I kronor ligger höjningen i stort sett på genomsnittet, men eftersom Platen har förhållandevis låga hyror så blir procentsatsen högre. För hyresgästerna, och även för hyresvärden, är det ju ändå kronorna som räknas, säger Håkan Dahlgren.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Han påpekar att det också är lättare att gå med på en höjning när en stor del av pengarna går till underhåll, något som hyresgästerna ofta vill ha.

Annons

– Det här innebär att Platens underhållsbudget för nästa år förstärks, säger Håkan Dahlgren.

Även om man nu får ett ekonomiskt tillskott så blir höjningen betydligt lägre än Platen begärt. Konsekvenserna blir, enligt bostadsstiftelsens vd Lars Åke Landén, att man får sänka den ursprungliga ambitionsnivån när det gäller just underhållet.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

Finns det planerade satsningar som ni inte kan genomföra nu?

– Nej, det blir inte så stora pengar så målsättningen är att försöka göra det som vi tänkt. Det finns andra faktorer som spelar större roll, menar Lars Åke Landén.

Han nämner till exempel vädret som en sådan. Den milda hösten och snöfattiga inledningen på vintern betyder lägre kostnader för energi och snöröjning. Det är förhållanden som snabbt kan ändras och påverka ekonomin.

Annons

Överlag är Lars Åke Landén nöjd med förhandlingsresultatet.

– Vi är nöjda med att kunna hålla både vårt yrkande och vårt avslut på förhandlingen ganska lågt, lägre än många andra, säger han.

Platen har 5 750 lägenheter och är därmed största hyresvärden i Motala kommun. Hyresgäster som bor på Guldkullen slipper höjning eftersom hyrorna där redan bedöms ligga relativt högt.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Så blir din hyra 2021 i Östergötland
Länkar

Platen i Motala höjer hyrorna

Motala ​Bostadsstiftelsen Platen i Motala höjer hyrorna med 1,96 procent 1 januari. Det innebär att höjningen hamnar på i stort sett den nivå som stiftelsen hade begärt.

​Detta är den första överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och länets allmännyttor om nästa års hyror.

Platen ville höja hyrorna med två procent och den nivå som man nu har kommit överens om med Hyresgästföreningen, en höjning på 16 kronor per kvadratmeter och år, är bara marginellt lägre. En lägenhet på 60 kvadratmeter blir omkring 80 kronor dyrare att hyra från och med årsskiftet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi gjorde ställningstagandet att eftersom de lägger hela kravet på ökat underhåll så fanns det ingen anledning att ifrågasätta det, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Han räknar med att det kan finnas hyresgäster som inte är nöjda med Hyresgästföreningens insats vid förhandlingen.

Annons

– Men vi kan inte ta strid för en dålig sak, bara för sakens skull, utan måste titta på vad hyresgästerna får ut av uppgörelsen. Platen har varit väldigt öppna med att visa sitt ekonomiska underlag.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Underhållet är eftersatt i många av stiftelsens fastigheter.

– Folk bor med dragiga fönster och vattenskador. Om man ska kunna göra någonting åt det så behövs mer pengar, säger Håkan Dahlgren.

Överenskommelsen innebär att Platen kan lägga sex miljoner kronor mer på underhåll 2012 jämfört med i år.

Annons
Läs ocksåTrebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlekspisbrand, hyresnämnden, Platen, Motala, vräkning

Knappt ett hundratal hyresgäster som bor på Brunnsviksallén 31-47 slipper hyreshöjning. Det beror på att hyrorna där redan ligger relativt högt samt att just dessa hyresgäster drabbas hårdast när Platen nästa år börjar avveckla ett av sina rabattsystem.

Hem & Hyra har förgäves sökt Platens vd Peter Sjerling för en kommentar.

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.