Annons

Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas

Örebro Kärleken till fel man gör att en kvinna riskerar att vräkas för andra gången på mindre än ett halvår. Grannar har klagat över drogförsäljning. Polis har gjort husrannsakan. Men hyresnämnden lät henne bo kvar. Nu har värden överklagat beslutet – med nya bevis från en förundersökning.
Ett kollage med bilder på droger i påsar, en sedelbunt med svenska pengar och två händer som river ett hyreskontrakt.
Foto: Polisen/ Gry Ellebjerg
Kvinnan riskerar sitt hyreskontrakt efter att hennes pojkvän sålt droger tillsammans med en kumpan.

Den unga kvinnan har lämnat motstridiga uppgifter till hyresnämnd och i polisförhör. Klart är dock att ett förhållande med fel man gör att riskerar sitt hyreskontrakt för andra gången på kort tid.

Den privata hyresvärden fick upp ögonen för lägenheten när polisen ville låna nycklar för att göra husrannsakan i en misstänkt knarkcentral och när grannar klagade på drogförsäljning i portuppgången.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den privata hyresvärden fick nog och vräkte kvinnan som då hade bott i Örebrolägenheten i ett par år.

Lämnar pojkvännen – eller?

Men kvinnan motsatte sig och ärendet hamnade i hyresnämnden.

Enligt henne har inget brottsligt förekommit vare sig i bostaden eller utanför. Inget hon känt till och kan lastas för i varje fall, säger hon till hyresnämnden.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Hon medger att polisen gjort husrannsakan, men säger att de – så vitt hon vet – inte hittat något. Hon säger också att hon lämnade mannen direkt när brottsmisstankarna blev kända eftersom de inte känt varandra så länge.

Värden å sin sida kunde bevisa att polisen funnit både droger, dopningspreparat och kontanter vid husrannsakan. Men mängden motsvarar enligt polisen vad en missbrukare kan ha hemma för eget bruk. Mer än så kunde polisen inte uppge vid tillfället eftersom förundersökningen fortfarande pågick.

Hyresnämnden konstaterar att det varit mycket spring kring lägenheten och att det funnits narkotika i anslutning till bostaden. Men trots att grannarna blivit oroliga, räcker det inte för att hyresvärden ska få igenom sin vräkning. Kvinnan får bo kvar.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Men historien är inte slut där.

Fyra glasburkar med etiketter där namnen på olika dopningspreparat står.
Vid en husrannsakan hos kvinnan hittade polisen dopningspreparat.

Pojkvännen dömd till fängelse

Bara någon dag före hyresnämndens förhandling föll tingsrättens dom mot pojkvännen: fängelse i två år för bland annat brott mot knivlagen, dopnings- och narkotikabrott. Dessutom förverkades en tidigare villkorlig dom.

I och med domen fick hyresvärden tag i förundersökningsprotokollet.

Uppgifterna i förundersökningen pulvriserar hyresgästens berättelse i hyresnämnden på punkt efter punkt – trots att hon på eget initiativ vittnat under sanningsförsäkran.

Annons

Där framgår att kvinnan känt till den tio år äldre pojkvännen länge. Han börjar sporadiskt ta kontakt med henne när han sitter i fängelse dömd för bland annat rånförsök på apotek och rån av en guldaffär.

När frigivningen närmar sig börjar mannen uppvakta henne. De umgås och blir ett par. Han har först en egen lägenhet, men han säger upp den eftersom de ändå spenderar så mycket tid tillsammans hemma hos henne.

En handskklädd hand håller sönderklippta medicinkartor av Oxycontin.
I lägenheten hittades flera kartor av det narkotikaklassade läkemedlet Oxycontin. En tablett kostar runt 350 kronor för en missbrukare enligt polisen.

I förundersökningen framgår att kvinnan är hemma när den första husrannsakan äger rum. Hon blir så rädd att hon bryter ihop. Polisen ställer frågor om narkotika- och dopningsfynden och undrar om det är hennes.

Hon lämnade inte heller pojkvännen som hon sa i hyresnämnden. Utan pojkvännen har hela tiden kvar lägenhetsnycklarna, betalar hyra ibland och får post till adressen. Det är därför polisen senare gör ännu ett tillslag mot lägenheten.

I förhören med polisen säger den unga kvinnan:

– Jag hoppas att han är ärlig mot mig, jag vet att han försöker så gott han kan.

Kumpanen förvarar drogerna

Drogerna då? Polisen hittade ju endast droger för eget bruk i lägenheten? Samtidigt kunde både polis och grannar se hur missbrukare verkade handla något i portuppgången.

Jo, pojkvännen har en kumpan som förvarar drogerna i sin lägenhet. Pojkvännen och kumpanen skriver meddelanden till varandra om droger som ska hämtas, lämnas eller förvaras.

Polisen kan visa att pojkvännen under våren 2023 tar emot över 250 swishbetalningar till en summa av 128 000 kronor. De flesta swisharna kommer från personer som polisen känner som missbrukare.

Genom att spåra mobilens position kan polisen koppla pojkvännen till platser där han befinner sig när swisharna tas emot. Allt som oftast: i kvinnans lägenhet.

Ett kollage med två bilder. En av en karta där gröna punkter är utmärkta och en av en vit skål med gröna växtdelar i.
Polisens beslag av droger i lägenheten var litet. Men polisen kunde se att mannen tog emot många swishinbetalningar från kända missbrukare.

En sen natt i somras fångar övervakningskameran i trappuppgången paret. De är stressade och går in i lägenheten mycket kort för att strax efter komma ut igen. Med sig har de en liten packning.

Annons

Inget konstigt i sig kanske. Om det inte varit för att polisen strax innan genomfört en husrannsakan hos kumpanen och paret därefter håller sig borta under några veckor. En besvärande omständighet som tingsrätten framhåller i sin dom.

Polisen hittar stora mängder droger hos kumpanen. Bland annat 312 stycken tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Oxycontin som på gatan motsvarar ett värde av över 109 000 kronor. Kemiska analyser visar att drogerna polisen hittade i kvinnans bostad är från samma parti.

Tingsrätten dömer även kumpanen till fängelse.

Kollage med två bilder. Ett inplastat paket med tabletter samt svenska sedlar sorterade efter valörer i plastpåsar.
Hos pojkvännens kumpan hittades både droger och pengar gömda i ett skåp.

Överklagar till hovrätten

Med uppgifterna som finns i polisens tidigare sekretessbelagda förundersökning, har hyresvärden nu överklagat hyresnämndens beslut till hovrätten.

Nu ska hovrätten ta ställning till om kvinnan får behålla sitt hyreskontrakt eller inte.

Värden vill vräka kvinnan som de tycker har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst. Hyresgäster har ansvar även för gästers och sambos beteenden i bostaden och fastigheten. I det här fallet har pojkvännen sysslat med brottslighet som skulle kunna vara skäl för uppsägning – om hovrätten bedömer att lägenheten använts för att genomföra brotten.

Men det är också så att droghandeln i portuppgången har skapat oro och varit störande för grannarna. Och det – enligt hyresvärden – med kvinnans goda minne.

Lagändring på gång?

I en utredning beställd av regeringen föreslås omfattande skärpningar av lagen så att den som begår allvarliga brott inne i lägenheten i större omfattning än i dag ska kunna bli uppsagd.

Man vill på så sätt komma till rätta med kriminalitet, droger och otrygghet i landets hyreshusområden, något Hem & Hyra skrivit om tidigare.

Fakta: Så kan kriminella sägas upp redan i dag

En vanlig missuppfattning är att det inte går att säga upp kriminella med dagens lagstiftning. Men det är fullt möjligt och sker redan runt om i landet. Dock så måste det som skett ha hänt inom fastigheten och falla inom ramarna för två möjliga scenarion:

Redan i dag ansvarar hyresgästen som står på hyreskontraktet för hemmaboende barn, inneboende eller en partner. Flera personer kan alltså förlora sin bostad på grund av vad en i hushållet gör.

Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning ”Kanonmannen” i Växjö misstänks ha sålt vapen till Foxtrotnätverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.