Annons

Polisens slutsats: Hyr ut svart till ensamkommande

Halmstad Vid en polisinsats mot ett hus i Halmstad avslöjades att en lägenhet hyrdes ut svart till tre ensamkommande. Det är i alla fall polisens och värdens slutsats.
Foto: Gry Ellebjerg/ Pixabay
Genrebild.

I lägenheten fanns två ensamkommande 19-åringar, också en tredje bodde där men var inte på plats vid tidpunkten. Enligt polisen betalade två av dem 4 200 kronor i månadshyra och den tredje, för ett lite större rum, 4 500 kronor. Enligt vad polisen fick fram bodde hyresgästen som står på kontraktet inte alls i lägenheten.

Enligt en tjänsteanteckning var det i mars i år som polisen gjorde en ”kontroll av lägenhet” i Halmstad. Vad som föranledde kontrollen är inte offentligt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresvärden fick informationen om att hyresgästen inte bodde i lägenheten men drog in cirka 13 000 kronor i månaden från personerna som gjorde det och i ett mejl skriver polisen att kontraktet därför ”bör hävas”. Det ledde också till att hyresgästen sades upp för olovlig andrahandsuthyrning. Saken drevs till Hyresnämnden i Göteborg då hyresgästen nekade till att ha gjort någonting fel.

I handlingar vid hyresnämnden menar han att det stämmer att två personer har bott hos honom men att det inte handlar om svartuthyrning utan om att de är inneboenden. Enligt hyresgästen stämmer det också att en tredje person är skriven på adressen, men han menar att det var länge sedan personen bodde där. Hyresgästen berättar att han har försökt att nå personen, för att få honom att skriva om sig, men inte lyckats.

Annons

Hyresgästen förklarar närmare att han under våren var utomlands och sökte jobb och var därför inte alltid i lägenheten. Han bedyrar att han bor på adressen och har möbler och kläder där.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

Som bevis för sin sak har han bland annat skrivna kontrakt med de som är inneboende.

Hyresnämndens beslut kommer i mitten av november.

Annons

Som hyresgäst får man ha inneboende utan värdens tillstånd men inte hyra ut i andra hand. Det kan vara svårt att dra gränser vad som vad. Hyresgästföreningens jurist reder ut begreppen i en artikel.

Läs ocksåUnik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”Swishöverföringarna som ingått i polisutredningen har nu blivit bevis i Göteborgs tingsrätt.
Läs också Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.