Annons

Politisk oenighet lägger nya hyror på is

Örebro Efter över tio års arbete skulle det nya hyressättningssystemet sjösättas vid årsskiftet. Men nu läggs det på is. I stället har en politisk strid blossat upp.

Örebrobostäder och Hyresgästföreningen var säkra på att det nya hyressättningssystemet ”Poängen”, som de arbetat med i över tio år, skulle bli klart under 2013. Det har Hem & Hyra tidigare skrivit om.

Parterna var så säkra, att de förra året kom överrens om en tvåårsuppgörelse om hyrorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppgörelsen innebar att hyran den generella höjningen 2014 skulle vara 2,25 procent. Därefter skulle Poängen gå in och påverka hyrorna – så att vissa hyresgäster fick en lägre höjning och andra en högre. Allt beroende på standard, läge och byggår. Örebrobostäder skulle dock få in 2,25 procent mer i hyresintäkter 2014.

Så blir det inte nu.

Dagen före styrelsemötet förra veckan, daterar nämligen Fastighetsägarna MittNord ett brev till Öbo:s styrelse, där de skriver att Hyresgästföreningen och förhandlande tjänstemän på Örebrobostäder inte tagit tillräckligt med hänsyn till bostädernas läge i den nya hyressättningsmodellen. De vill att lägesfaktorn ska påverka hyran mer. Alltså att det ska vara dyrare att bo centralt än i den så kallade förorten.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

Brevet fick Öbo:s styrelse att återremitera ärendet efter att en politisk diskussion om blossat upp.

Karin Sundin (S), är ordförande i Örebrobostäders styrelse och väger sina ord när hon talar om styrelsemötet.

– Jag vill avdramatisera det här. Arbetet med Poängen har pågått under en lång tid, men politiskt är vi inte klara. Ingången har varit att det här är en fråga vi ska vara någorlunda överrens om, säger hon.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hur kommer det sig – att ni efter så lång tid inte är klara politiskt?

Annons

– Det är en bra fråga. Det finns olika synsätt på hur vi ska sätta hyror i Sverige, beroende på vilken syn man har på hyressättning. Det är inget konstigt med det, men det svåra blir när vi ska införa ett nytt system som ska användas över lång tid. Då kan vi inte ha stora spänningar i styrelsen, utan måste ha en enighet.

Karin Sundin bekräftar att det är i fråga om hur mycket läget ska påverka hyran som tvisten ligger.

Enligt Karin Sundin var styrelsen dock helt enig i att ärendet skulle återremiteras. Hon välkomnar dessutom Fastighetsägarna in i sammarbetet att ta fram en ny hyressättningsmodell.

– De var med i diskussionerna från början men efter lite personbyten gled de ifrån. Men det finns en poäng med att det i ett tänkt trepartssamarbete är just tre parter…

Tvåårsuppgörelsen förra året byggde på att Poängen skulle införas hur blir det nu?

– Det som händer nu är att vi får införa det generella påslaget på 2,25 procent. Vi kommer inte hinna bli klara med ”Poängen” innan årsskiftet. Vi skulle kunna förhandla dag och natt för att få fram ett avtal, men även med respekt för hyresgästerna så behövs det mer tid. Vår tanke var att gå ut under oktober månad med information om vad systemet innebär för att alla ska förstå – men det kommer vi ju inte hinna. Det är viktigt att hyresgästerna fått tid på sig att sätta sig in i detta.

I fredags, samma dag som styrelsen beslutade att återremittera Poängen, gick två kommunpolitiker i Örebro ut och kritiserade Poängen i sina bloggar.

Miljöpartisten Fredrik Persson kallar förslaget för ”tokigt” och skriver att en samlad opposition lyckades återremittera det.

Annons

Staffan Werme (FP) å sin sida skriver i sin blogg:  ”När de båda socialdemokratiska organisationerna (Hyresgästföreningen och Örebrobostäder. Reds. anmärkning). satt sig ner och funderat har något gått snett, totalsnett”. Och senare ”Som vanligt har jobbet skett i det fördolda. Socialdemokraterna i Örebro verkar ha en inlärd reflex att alla viktiga samtal ska ske i det fördolda”.

Vad säger du om Staffan Wermes blogg?

–  Det är djupt olyckligt att göra partipolitik av ett det här. Att försöka ta partipolitiska poänger skapar bara oro för hyresgästerna. I synnerlighet som det var ett enigt beslut i styrelsen. I god svensk förhandlingsed försöker vi komma fram till ett förslag som alla kan acceptera, säger Karin Sundin.

Har arbetet skett i det fördolda?

– Nej, det är inte alls sant. Arbetet har pågått under många år. Vi har fått återkopplingar och arbetat med detta flera gånger i styrelsen, där Folkpartiet har en representant. Och i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation har det också pågått ett stort arbete. Så hur han får det till att det ska ha varit dolt, får du fråga honom om.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.