Annons

Populär lekakut i Hässleholm hotas av nedläggning

Hässleholm Sedan ett år tillbaka har Smajil Hrnjic och Hässleholms IF gett barn och ungdomar på Ljungdala en uppskattad guldkant på fritiden. Deras lekakut har blivit så populär att verksamheten fått fördubbla sina lokaler. Samtidigt riskerar verksamheten att stängas till årsskiftet om det kommunala bidraget försvinner.

​En efter en slinker stamgästerna in genom dörren till källarlokalen på Gärdesvägen. Slutet på skoldagen för de yngsta innebär början på Lekakuten.

Annons
– Vill du spela spel eller rita, frågar åttaåriga Sandra Ahmeti sin kusin Miftar som väljer att slå upp en sida med en hästbild i en målarbok.
 
Hässleholms IF:s fritidsverksamhet på Ljungdala har på ett år växt sig så stor att lokalerna inte räcker till för alla som vill vara där. Lekakuten har i dag cirka 200 medlemmar. Mellan 30 och 50 barn och ungdomar besöker dagligen verksamheten som oftast har öppet från lunch till nio på vardagskvällarna.
 
Sedan mitten av mars är Lekakuten uppdelat på två olika lokaler. Från början var målgruppen barn mellan sju och tolv år men intresset spred sig snabbt även till de äldre ungdomarna. Fritidsledaren, Smajil Hnrjic, som också är aktiv som idrottsledare inom Hässleholms IF, tyckte att det kändes nödvändigt att dela på gruppen.
 
– Det är roligt att vara här. Alla kompisarna kommer hit och det finns alltid någon att leka med, säger Mergim Feka.
 
Pingis, biljard, sällskapsspel och tevespel är bara några av aktiviteterna som erbjuds på Lekakuten. Med jämna mellanrum ordnas också musik- och danstillställningar. Förutom att låna ut lokalen har den lokala Hyresgästföreningen bidragit med utrustning och fika.
 
Kommunens fritidsförvaltning har fram tills nu stött verksamheten genom bidrag till Hässleholms IF som i huvudsak använder pengarna till Smajil Hrnjics lön.
 
Tuffa ekonomiska tider och planer på en fritidsgård i kommunal regi från hösten 2010 gör att förvaltningschefen, Stefan Larsson, tvivlar på att det blir kommunala pengar till verksamheten efter årsskiftet.
Det innebär att barnen på Ljungdala riskerar att stå utan fritidsverksamhet nästa vår.
 
Lekakuten startades våren 2008 av idrottsklubben, Hässleholm IF. Sedan mitten på mars i år arrangeras fritidsverksamhet i två lokaler på Ljungdala. Verksamheten riskerar stängning till årsskiftet om det kommunala bidraget upphör. Till hösten 2010 planeras en ny fritidsgård i kommunal regi på Ljungdala.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen bjuder på allsång i bostadskvarteren Värdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner Skottet gick rätt genom barnens fönster Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Rikshem undersöker tryggheten i sina områden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.