HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Poseidons hyresgäster får höjd hyra

Göteborg Hyrorna i Göteborgs största bostadsbolag, kommunägda Poseidon, är nu förhandlade med Hyresgästföreningen. I snitt höjs hyrorna med 1,5 procent.

Med sina drygt 26 000 lägenheter och runt 50 000 hyresgäster är Poseidon Göteborgs största bostadsbolag.

Nu står det klart att hyresgästerna får högre omkostnader framöver. Från och med första april höjer nämligen bolaget hyran med mellan noll och tre procent. Snitthöjningen landar på 1,5 procent. Det motsvarar 75 kronor mer i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Exakt hur stor hyreshöjning varje enskild lägenhet får beror på tidigare hyresnivå – och på lägenhetens ”kvalité”. Kvalitén avgörs i sin tur av lägenhetens standard och läge.

Inleddes med ovanligt nollbud

Höjningen är ett resultat av långa förhandlingar mellan Poseidon och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Tidigt i höstas tog Hyresgästföreningen ovanligt nog första steget genom att begära oförändrade hyror 2014. Poseidon kontrade med att kräva hyreshöjningar på 2,75 procent.

Nu landar resultatet någonstans mitt i mellan. Hyresgästföreningens förhandlare Patrik Hakenmyr tycker att resultatet är ”okej”.

Annons

– Det har varit ganska hårda förhandlingar. Men nu höjs hyran första april, så det blir inga retroaktiva hyreshöjningar för hyresgästerna, säger han.

Läs ocksåAvbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Poseidon är ett ekonomiskt välmående bolag. När Hem & Hyra jämförde soliditeten – ett ekonomiskt nyckeltal som visar hur starkt ett företag står – var Poseidon ett av de mest solida kommunala bostadsbolagen i hela Västra Götaland. Det har varit en återkommande fråga under förhandlingarna, säger Patrik Hakenmyr.

– Vi tycker ju att bostadsbolagen har en starkare ekonomi än någonsin. Medan de å sin sida svarar att de har ökade kostnader för drift och underhåll.

Hyran klar för 100 000 lägenheter

Tidigare i veckan stod det klart att Fastighetsägarna GFR – som representerar privatvärdar med runt 33 000 lägenheter bara i Göteborg – höjer hyran med mellan noll och tre procent. Kommunägda Familjebostäder och Bostadsbolaget har nyligen nått uppgörelser med Hyresgästföreningen om höjningar på i snitt 1,5 procent.

I och med att Poseidon nu också är klara har ungefär 100 000 hushåll i Göteborg fått en ny hyresnivå för år 2014.

Annons

Höjningarna varierar mellan olika lägenheter. Men i genomsnitt får hyresgästerna – både hos de stora allmännyttiga bostadsbolagen och hos privatvärdarna – höjningar på 1-2 procent.

Samtidigt har inflationen – som visar hur priset på en stor mängd varor och tjänster förändras – legat runt noll det senaste halvåret.

Hem & Hyra söker Poseidon för en kommentar. Artikeln kommer att uppdateras.

LÄS MER:

Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser bland Västra Götalands hyresvärdar i år.

Läs också Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.