Annons

Posten stoppar utdelning i Vänersborgsfastighet

Vänersborg ​Posten anser att tröga brevinkast i en av Vänersborgsbostäders fastigheter är en arbetsmiljöfara och kräver åtgärder. Bostadsbolaget vill vänta. Från 1 juli kan det vara stopp för utdelning av post. – Vi kan inte acceptera att inkasten är så dåliga att brevbärarna får skador och fläker sönder fingrarna, säger Postens distriktschef Peter Mossberg.

​Posten har utfört mätningar på varje brevinkast på Roddaregatan 4-12 i Vänersborg. Enligt Peter Mossberg är de upp mot 300 procent för tröga. Detta för med sig att brevbärarna måste använda båda händerna för att få ner tjocka försändelser med fler lyft som en direkt konsekvens.

Första gången Posten påtalade problemet var i maj 2006. Enligt Peter Mossberg har han gjort ett otal försök att komma till en lösning med Vänersborgsbostäder.
– Vi har också föreslagit olika åtgärder, bland annat en postlåda vid varje dörr.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Gunnar Johansson, vd på Vänersborgsbostäder, tycker att förslaget är bra. Men bara om Posten är med och delfinansierar det.
– Vi är inte pigga på lösningar som drabbar hyresgästerna ekonomiskt, säger han.
Vänersborgsbostäder vill skjuta på åtgärder till 2010, då en ombyggnad ändå är planerad i fastigheten. Gunnar Johansson betonar att Vänersborgsbostäder redan har uppfyllt Postens krav på brevinkasten en gång och att inga andra distributionsföretag klagat.
– Om Posten månar om brevbärarnas arbetsmiljö borde de kunna gå in med pengar. De har tagit på sig att dela ut tjocka reklambuntar, vi ska inte behöva stå för det.

Annons

Förutom Vänersborgsbostäder har ett 50-tal andra bostadsbolag i Lilla Edet, Trollhättan, Vänersborg och Grästorp fått synpunkter från Posten på grund av arbetsmiljövidriga brevinkast.
– Vi har haft en bra dialog med de flesta andra, men Vänersborgsbostäder har nonchalerat oss i två år, säger Peter Mossberg.
Gunnar Johansson håller inte med om det påståendet.
– Resonemanget har gått ut på att vi ska sätta upp postboxar! Vi har gått Posten till mötes i andra fastigheter, där vi hade möjligheter att fälla in boxarna, säger han.

I dagsläget är det oklart hur Vänersborgsbostäder kommer att agera i frågan. Klart är att det är de boende som drabbas hårdast om de tvingas hämta sina brev på andra sidan stan.
– Vi värnar om våra hyresgäster, men vi får se om Posten gör verklighet av sitt hot innan vi funderar på nästa steg. Jag har bara fått ett telefonsamtal om detta, inget officiellt beslut, säger Gunnar Johansson.

Annons
Läs ocksåSegdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procentGunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.
Läs också Vänersborg får snart sitt första höghus På fritids i Vänersborg byggs starka individer Treårsavtal efter central medling Strandade hyresförhandlingar i Vänersborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.