HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Problemen med sopor har gått för långt”

Södertälje Soppåsar, trasiga möbler och kylskåp är en vanlig syn i bostadsområden i Södertälje. Juan Copovi Mena, vd, Telge Bostäder och Telge Hovsjö, menar att det gått för långt. "Det är hemskt, vi måste göra något", säger han.
Foto: Kenneth Samuelsson
Sopor, en vanlig syn i Lina i Södertälje.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att felsorterade sopor och skräp i Hovsjö kostar Telge Hovsjö flera hundra tusen kronor i extrakostnad. Men problemen är lika stora i Lina Hage vittnar Yildiz Rizk om. Hon visar upp en sopsug utanför hennes lägenhet där det inte går att slänga sopor eftersom soppåsarna har fastnat. Runtomkring står soppåsar och en trasig diskmaskin.

En bit bort står en trasig stol och högar med soppåsar och kartonger.
– Det här är ingenting mot hur det brukar se ut, säger hon och Telge Bostäder har sagt att de ska göra något men det ser ändå ut så här varje dag.

Läs ocksåSopkaos kostar Telge Hovsjö skjortan

En annan granne kommer förbi och klagar också på sopproblemen.
– Ibland ställer jag också sopor på marken när det är stopp i sopsugen, jag har barn och kan inte ha soppåsar i lägenheten. Det luktar, säger hon och slår ut med händerna.

Juan Copovi Mena är vd på Telge Bostäder som äger husen. Han säger att bolagets fastighetsskötare får ägna en stor del av sin tid åt att ta hand om grovsopor istället för att fixa saker i områden.

– Det har gått för långt och frågan är högt upp på vår agenda men det är inte lätta att lösa problemen.

Läs ocksåBeslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas soporHyresvärden Lennart Adfors i Göteborg måste upphöra med att gå ignom och dumpa sina hyresgästers sopor.

Han tror att mycket av sopor i områdena dumpas av folk utifrån som inte orkar köra dem till återvinningen.
– Vad kommer till exempel kylskåp ifrån annars?, säger han.

För att lösa problemen förs samtal med polisen om att kameraövervaka områdena. Han tror också det vore bra om man gjorde det lättare att slänga sopor på återvinningstationen; idag måste man hämta ut en bricka hos kommunen för att slänga på återvinningsstationerna.
– Men det vet inte alla och så kommer man till återvinningen och inser att man inte har en bricka och så orkar man inte åka till kommunkontoret utan slänger det på vägen hem, säger han.

En sak som definitivt skulle underlätta för folk att bli av med sina grovsopor är om bolaget öppnar sina grovsoprum som stängdes för fem år sedan. Stängningen berodde på att Telge Bostäder inte kom överens med Hyresgästföreningen om att få höja hyran för att bolaget tog hand om grovsoporna.

Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

– Mängden grovsopor minskade rejält i flera år efter stängningen. Men de senaste åren har det ökat rejält så vi kanske måste öppna några av dem igen. Men då måste vi få täckning för våra kostnader, säger han.

Läs också Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.