Annons

Processen om jättestrandningen kunde inte stoppas

Göteborg Hyresnämnden underkänner Hyresgästföreningens invändningar om jättestrandningen i Göteborg. Processen kan fortsätta i rätten. Hyresgästföreningen tänker överklaga till hovrätten.

Det var förra veckan som den långdragna tvisten om 43 600 hushålls hyror tog en ny och oväntad vändning.

Hyresgästföreningen i Västra Sverige hävdade att formella förhandlingar hade återupptagits med Fastighetsägarna GFR. Då skulle inte lagen tillåta att ärendena samtidigt prövades i hyresnämnden. Istället skulle parterna tvingas återgå till förhandlingsbordet. Som bevis presenterades två protokoll från möten mellan parterna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

”Förhandlingar” menade Hyresgästföreningen och krävde att hyresnämnden skulle avbryta behandlingen av tvisten.

”Informella samtal” kontrade Fastighetsägarna och bestred yrkandet.

Igår, torsdag, höll hyresnämnden vittnesförhör för att reda ut vad som egentligen sagts.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Från Fastighetsägarnas sida uttryckte man stor upprördhet. Vd Dennis Bucht sade att det han medverkat i var informella samtal och att han aldrig hade skrivit på protokollen om han förstått hur de skulle användas.

– Syftet var att se om det fanns någon möjlighet att försöka lösa det här. Att vi skulle kunna gå in i ett förhandlingsläge efter det. För mig som ny på min tjänst var det väldigt viktigt att ta reda på var vi stod. Jag känner mig lurad. Vi litar på motparten. Det framgick aldrig att det var förhandlingar på det sättet, sade Dennis Bucht.

Även Lars Stjernfelt, affärschef, sade i vittnesförhöret att han var ”arg och besviken” över Hyresgästföreningens agerande.

Läs ocksåStor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, menade tvärtom att det som ägt rum tveklöst var att betrakta som en förhandling. 

Annons

– Sitter parterna och förhandlar om nivåer så är det en förhandling, sade han.

Idag kom hyresnämndens beslut. Där slår nämnden fast att det inte spelar någon roll vad man kallar samtalen som förts. Som lagen bör tolkas så finns det inget hinder att processen fortsätter i hyresnämnden även om förhandlingar återupptas.

Det är bara innan förhandlingarna strandats första gången som det är förbjudet att föra processen i rätten.

Fastighetsägarna GFR välkomnar beslutet, skriver man i ett pressmeddelande. Samtidigt anklagar Fastighetsägarna Hyresgästföreningen för att försöka förhala processen.

– Det här tar redan lång tid. Vi har vid tre tillfällen föreslagit att hyresnämnden ska medla mellan parterna. Samtliga tillfällen har avvisats av Hyresgästföreningen. Det är beklagligt att Hyresgästföreningen inte vill ta sitt ansvar och medverka till en lösning. Under tiden som den här processen pågår byggs en hyresskuld upp hos hyresgästerna, säger chefsjurist Pia Grönquist i pressmeddelandet.

Hyresgästföreningens förhandlinsstrateg Carl-Johan Bergström tycker däremot att hyresnämndens beslut är olyckligt.

– Så länge den här processen pågår i hyresnämnden ser vi inga möjligheter att förhandla med Fastighetsägarna, det är orimligt att man ska göra båda sakerna samtidigt. Det gör att det här riskerar att ta många år. Det är en extremt olycklig situation både för hyresgästerna och för de enskilda fastighetsägare som är inblandade, Därför kommer vi att överklaga till hovrätten, säger Carl-Johan Bergström.

Varför vill inte Hyresgästföreningen att hyresnämnden ska medla?

– Det är inte hyresnämndens roll. Skulle vi gå med på det skulle Fastighetsägarna kunna stranda konsekvent vartenda år och slippa ta det ansvar de är satta att ta. Däremot ser vi gärna ett medlingsinstitut sammansatt av parterna. Men det är inte Fastighetsägarna intresserade av.

Annons

Hyresnämnden gick inte på Hyresgästföreningens linje. Samtidigt har Fastighetsägarna GFR blivit ordentligt uppretade, något som kan riskera att påverka framtidens förhandlingsklimat. Var det här försöket värt det?

– Vi har gjort väldigt mycket för att tillmötesgå Fastighetsägarna, men när de i gengäld kommer med krav som är omöjliga att tillmötesgå blir det inte särskilt intressant att ha en god relation. Det har de redan omöjliggjort. Se till exempel på deras strandningar i Malmö och Karlskrona. De skriker om ”systemkollaps” när det i själva verket är ett ensidigt agerande av en part som inte är intresserad av att hitta en lösning. Men det som har varit bra med det här är att vi har tydliggjort vilka roller vi har. Det finns inga informella samtal när det gäller hyreshöjningar. Samtalar vi om sådana saker så är det en förhandling.

LÄS MER:

Nya uppgifter  lägger jättetvist på is

Hyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö

Strandat i Karlskrona

Läs också Nya hyror hos Göteborgs privatvärdar klara Hyresnämnderna handlägger snabbare Oklar spelplan för förhandlingar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.