HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Protester mot bostäder på Hestra

Borås Ett nytt planprogram för området Hestra i Borås visar att uppemot 1 000 nya bostäder planeras under en tioårsperiod. Men trots bostadsbrist är det inte alla som jublar.

För några dagar sedan släppte Borås stad planerna för hur området Hestra ska utvecklas. Totalt vill man från kommunens sida att det ska byggas 1 000 nya bostäder på 10 år.

Närheten till frilufts- och strövområden ses som en resurs i planprogrammet. Men det är också det faktum att man vill bygga så nära strövområden som gör att tankarna redan mött kritik.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Bara två dagar efter att planen blivit offentlig höjdes röster för att stoppa den. En insändare i Borås tidning menade att det är synd att förstöra ett så fint rekreationsområde. Ytterligare någon dag senare hade en Facebook-grupp skapats. Gruppen har redan 130 medlemmar som alla enas kring att värdet av marken som strövområde väger tyngre än behovet av bostäder.
– Jag blev väldigt ledsen när jag såg att det skulle byggas hus där. Det är många som använder det här området för rekreation. Jag är själv orienterare och kullen som ligger i området Hestra Norra använder vi i Hestra IF ofta för träning, säger grundaren av Facebook-gruppen, Benjamin Edlund, till Borås tidning.

Annons

Projektedaren, Emma Larsson, säger i samma tidning att man tagit hänsyn till det stora rekreationsområdet när man utformat planen. Bland annat kommer den nya vandringsleden vid Ryssbybäcken finnas kvar.

– Granskogen på baksidan har varit en med- och motkraft i det här projektet och som vi har funderat mycket över hur vi ska möta på ett bra sätt. Ryssbybäcken är ett annat starkt kärnområde som varit en utmaning och där vi har funderat på hur nära vi kan bygga för att inte ta bort den resurs som bäcken är för området.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Planprogrammet ska nu ut på samråd fram till 1 mars. Efter att planprogrammet är antaget kommer området delas upp i flera detaljplaner. Den första detaljplanen kommer att påbörjas under 2017.

Annons

Den 8 februari blir det öppet hus i matsalen på Hestra Midgård för den som vill ställa frågor eller komma med synpunkter till politiker och tjänstemän.

Fakta: Nya Hestra

Projektet omfattar två huvudområden. Det ena är Hestra Västra, det område som ligger närmast i tiden för att bebyggas. Där föreslår man mellan 500 och 600 nya bostäder.

Det andra är Hestra Norra. Där planerar man uppemot 300-400 bostäder.

I först hand är det flerfamiljshus med 3-6 våningar som ska byggas. Men man menar att det inte är omöjligt med enstaka punkt hus med upp emot 10 våningar. Även radhus nämns och vikten av att det ska vara just blandad bebyggelse.

 

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.