Provtagning visar extremt låga halter bisfenol A i Växjö
I stället för traditionell stamrenovering valde Växjöhem år 2007 att klä rören med plast, så kallad relining, i kvarteret Domprostemossen på Söder i Växjö, totalt 82 lägenheter. Men då visste man inte att den plast som användes innehöll ett gift som medför hälsorisker och att ämnet, bisfenol A, riskerar att fällas ut i dricksvattnet.
När Växjöhem fick nys om hälsoriskerna gjordes ett stickprov 2010. Vattnet i en lägenhet undersöktes. Inget gift spårades. Även 2012 gjordes ett stickprov, den här gången på två lägenheter, med samma goda resultat och någon information lämnades inte till de berörda hyresgästerna.
I oktober i år släppte Boverket en lista på vilka orter metoden använts 2006-2011. Växjö fanns med på listan och Växjöhem gick ut med information till sina hyresgäster. Samtidigt fattades beslut om en grundligare granskning av kvarterets dricksvatten.
Den blev klar i dag.
Vatten från samtliga stammar för dricksvatten i kvarteret har undersökts, totalt 44 prover.
– Proverna visar på låga värden, säger Karolina Strid, miljöansvarig, Växjöhem.
Hon förklarar att det lägsta värde som kan uppmätas är 0,01 mikrogram bisfenol A per liter vatten. Alla prover utom tre visar att halten är under 0,01 mikrogram per liter. De tre prov som ligger över lägsta mätbara värde visar 0,03 mikrogram per liter, 0,04 mikrogram per liter samt 0,05 mikrogram per liter.
– Även det är låga halter, säger Karolina Strid. Det finns inget gränsvärde eller riktlinjer för vad vattnet får innehålla. Jag har en uppgift om att 1 mikrogram per liter är okej och där är vi ju långt under. Men vi har kontaktat Kemikalieinspektionen för att få det bekräftat så att vi vet säkert att det är okej.
Kemikalieinspektionen, i samarbete med Livsmedelsverket och Boverket, har fått i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning bisfenol A kan avges vid renovering av dricksvattenrör genom relining samt vid behov föreslå åtgärder för att minska exponeringen. Något som ska vara klart senast 15 december.
Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen, har just nu fullt upp med att sammanställa rapporten. Hem & Hyra frågar honom om de nivåer som uppmätts i Växjö innebär några risker.
– Nej, det är extremt låga halter. Det är halter som inte innebär risker för människors hälsa. Ingen åtgärd behövs, konstaterar han.
Karolina Strid säger:
– Det känns skönt att vi analyserat alla stammar och vet att det är okej, att det inte är någon fara. Det känns bra.
Läs också: Förbud mot farligt ämne i vatten utreds
Läs mer om Bisfenol A i dricksvattnet på Livsmedelsverkets hemsida