HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Psykiskt sjuk vräks från sitt hem

Västra Götaland Mannen störde grannarna, agerade hotfullt och eldade i sitt hem. Problemen berodde på psykisk sjukdom men trots att han fått vård och mår bättre, vräks han nu.

Mannen bor i ett litet samhälle mellan Trollhättan och Lidköping. Han hade vid flera tillfällen fått skarpa skriftliga varningar av sin hyresvärd när de i december valde att säga upp honom. Flera gånger hade han stört sina grannar med hög musik och skrik och uppträtt hotfullt.

Droppen kom när bostadsbolagets personal i december förra året gick in i lägenheten för att åtgärda en vattenskada. De upptäckte då att mannen hade startat en mindre brand i sin lägenhet, när han fått för sig att elda upp papper. Bolaget valde att omedelbart ansöka till hyresnämnden om att få säga upp mannens hyreskontrakt.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

I handlingarna som inkommit till nämnden står det klart att mannen stört sina grannar vid upprepade tillfällen och att han misskött lägenheten.

Men i ett yttrande från mannens kurator på psykosavdelningen vid Sjukhuset i Falköping framgår också att mannen är diagnostiserad med en allvarligt psykisk sjukdom och att han stundtals befunnit sig i ett psykosliknande tillstånd. Paranoida vanföreställningar och hallucinationer har gjort att han tappat greppet om sin situation och stundtals blivit aggressiv. Det är också under denna period störningarna har förekommit.

Annons

Den senaste tiden har mannen fått vård dygnet runt och långsamt tillfrisknat. Han medicineras, mår i dag bättre och kan därför återigen fungera i samhället, menar kuratorn. ”NN är nu, då han är psykiskt stabil och välmående, mycket ångerfull över det inträffade”, skriver han i sitt yttrande.

Läs ocksåMamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarnaKlipp från hotfulla sms och hyresnämnden i Malmö.

Mannen var själv med på hyresnämndens möte och uttryckte oro för vad som skulle hända med bostaden. Under mötet försökte han förklara varför det gått så snett och berättade att han numera har fått ordning på livet: att han tar sin medicin, träffar en sköterska regelbundet och går på blodkontroller varannan vecka.

Men det tar nämnden ingen hänsyn till. Framförallt det faktum att mannen startat en brand, om än i mindre omfattning, tycker hyresnämnden är så allvarligt att de nu beslutar att han inte kan bo kvar, utan väljer att säga upp hans kontrakt.

Annons

Mannen får dock uppskov med att flytta maj månad ut.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite
Läs också Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Miljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.