Annons

Psykiskt sjuk vräks från sitt hem

Västra Götaland Mannen störde grannarna, agerade hotfullt och eldade i sitt hem. Problemen berodde på psykisk sjukdom men trots att han fått vård och mår bättre, vräks han nu.

Mannen bor i ett litet samhälle mellan Trollhättan och Lidköping. Han hade vid flera tillfällen fått skarpa skriftliga varningar av sin hyresvärd när de i december valde att säga upp honom. Flera gånger hade han stört sina grannar med hög musik och skrik och uppträtt hotfullt.

Droppen kom när bostadsbolagets personal i december förra året gick in i lägenheten för att åtgärda en vattenskada. De upptäckte då att mannen hade startat en mindre brand i sin lägenhet, när han fått för sig att elda upp papper. Bolaget valde att omedelbart ansöka till hyresnämnden om att få säga upp mannens hyreskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I handlingarna som inkommit till nämnden står det klart att mannen stört sina grannar vid upprepade tillfällen och att han misskött lägenheten.

Men i ett yttrande från mannens kurator på psykosavdelningen vid Sjukhuset i Falköping framgår också att mannen är diagnostiserad med en allvarligt psykisk sjukdom och att han stundtals befunnit sig i ett psykosliknande tillstånd. Paranoida vanföreställningar och hallucinationer har gjort att han tappat greppet om sin situation och stundtals blivit aggressiv. Det är också under denna period störningarna har förekommit.

Annons

Den senaste tiden har mannen fått vård dygnet runt och långsamt tillfrisknat. Han medicineras, mår i dag bättre och kan därför återigen fungera i samhället, menar kuratorn. ”NN är nu, då han är psykiskt stabil och välmående, mycket ångerfull över det inträffade”, skriver han i sitt yttrande.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Mannen var själv med på hyresnämndens möte och uttryckte oro för vad som skulle hända med bostaden. Under mötet försökte han förklara varför det gått så snett och berättade att han numera har fått ordning på livet: att han tar sin medicin, träffar en sköterska regelbundet och går på blodkontroller varannan vecka.

Men det tar nämnden ingen hänsyn till. Framförallt det faktum att mannen startat en brand, om än i mindre omfattning, tycker hyresnämnden är så allvarligt att de nu beslutar att han inte kan bo kvar, utan väljer att säga upp hans kontrakt.

Annons

Mannen får dock uppskov med att flytta maj månad ut.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.