Annons

Räddningstjänsten dömer ut lägenheter på Seved

Malmö ​Med kackerlackor i badrummet och väggarna täckta av mögel har hyresgäster på Olofsgatan på Seved  i Malmö bott sedan mer än ett år tillbaka. Nu dömer räddningstjänsten ut de två källarlägenheterna som bostäder. Med bara en utrymningsväg är det förbjudet att hyra ut utrymmet som hyreslägenheter.

​Hela huset blev för tre år sedan utdömt som bostadshus och fastighetsägaren lovade att åtgärda bristerna.

Annons
Igår gjorde räddningstjänsten tillsammans med Hyresgästföreningen och kommunens områdeschef och bostadssociala grupp ett gemensamt besök i huset.
– Det är hemskt. Efter bara några minuter känner man hur det sticker i näsan och halsen av fukt och mögel och samtidigt vet man att hyresgästerna som bor här lever med detta varje dag, säger Lisa Renntun, jurist på Hyresgästföreningen.
 
Förbudet att använda källarlokalen till bostäder riktar sig mot fastighetsägaren, ett kommanditbolag som i sin tur ägs av ett brittiskregistrerat bolag med en svensk som kontaktperson. Hyresvärden har i sin tur en skyldighet att se till att hyresgästerna flyttar.
 
Kommunen har ordnat tillfälligt hotellboende för en av hyresgäster som förutom mögel på väggarna varken har fungerade toalett, spis, kylskåp eller el i källarlägenheten.  Den andra hyresgästen har tillsvidare valt att stanna kvar i sin lägenhet.
 
Fastighetsägaren har varken hyresgästerna, Hyresgästföreningen, räddningstjänst eller kommunen lyckats komma i kontakt med.
 
Hyresgästföreningen har nyligen inlett en omfattande  inventering av hyresgästernas bostadskvalité i stadsdelen Seved. Förutom att knacka dörr i cirka 15 fastigheter i stadsdelen kommer två jurister att finnas på plats varje onsdagseftermiddag  fram till midsommar i kommunens områdeskontor på Sevedsgatan.  Dit är alla välkomna att ställa frågor och berätta hur de upplever sin bostadssituation.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Brottsförebyggare vill köpa upp problemhus i Malmö Hundra Malmölägenheter granskade i jakt på adressfusk Tvättkonflikt på Seved synas i Svea hovrätt Unga mot nya mål efter sommaren Detektivarbete bakom uppsagt kontrakt på Seved

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.