Annons

Ragnar – grannen som bärgar käket

Halmstad Varje fredag kl 9 sätter sig paret Ljunggren i sin vita van och hämtar upp tre damer i bostadsområdet Bäckagård utanför Halmstad. Uppdraget är storhandling för hela veckan.
Foto: Jenny Leyman
Varje fredag träffas grannarna Anne-Marie Svärd, Lil Skantze, Ingbritt och Ragnar Ljunggren och Gertrud Johansson för att storhandla ihop.

Det är fredag och tid för shopping. Klockan är  strax innan nio. Termometern visar redan 22 grader. Ragnar och Ingbritt Ljunggren står och väntar i skuggan vid sin bil när Anne-Marie Svärd kommer gående.

– Då var det dags för kärringarallyt, utbrister hon.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I fyra år har Ragnar, Ingbritt och några grannar handlat ihop. De umgås inte privat annat än när de åker och handlar.

– Vi kände varandra innan vi handlade tillsammans men det är klart att det är kul att ses, säger Ingbritt.

Allt började med att en granne, som visste att Ragnar och Ingbritt storhandlade varje fredag, frågade om hon fick följa med. Sedan tog det inte lång tid innan ryktet gick och bilen fylldes på med ytterligare grannar.

Läs ocksåTrodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta
Gertrud Johansson, Anne-Marie Svärd och Lil Skantze i baksätet redo för ”kärringarallyt”.

– Tack gode gud för Ragnar! Innan jag fördärvade benen hade jag egen bil. Jag har mosat hela lårbenet. Normalt sett har jag stavar när jag går vilket gör att jag inte kan bära tunga matkassar. Det betyder allt att jag kan åka med. Lil Skantze instämmer.

– Det här är så bekvämt och bra. Jag har ryggproblem och har svårt att bära. Ragnar stannar utanför porten. Det är toppen och jag vet inte vad jag skulle gjort annars!

Annons

Halmstads kommunala bostadsbolag tycker Ragnars insats är så bra att de gett honom nyckel till bommarna på området. Ragnar kör fram till Gertrud Johanssons port och eskorterar henne in i bilen.

Läs också95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

– Jag har rullator så det är lite komplicerat att åka buss ner till stan. Det är klart att det här är lättare än att ta bussen, säger hon.

Medan Anne-Marie Svärd och Lil Skantze sätter sig i bilen berättar Ragnar att han opererat sina höfter och har svårt att komma in i en vanlig personbil. Därför äger han en stor van.

– Vi har varit gifta i 51 år. Han har alltid varit hjälpsam. Du vet väl att han har en cykelverkstad i området och lagar hyresgästernas cyklar? säger Ingbritt.

– Jag är gammal bilmekaniker och hör till den modellen som måste ha något att göra för att må bra. Det kommer väl en dag när jag tröttnar, säger Ragnar och ler.

Inköpslistan blir lång. Ingbritt Ljunggren handlar även till sina släktingar.

När de kommer fram till Ica går var och en och handlar i sin egen takt. Trots att det inte är någon kö vid självscanningen ställer sig Ragnar och Ingbritt i kassakön.

– Det är trevligt att småprata med kassörskan. När man har handlat här i så många år som vi har gjort känner man personalen,  säger Ragnar.

Annons

De har ingen bestämd tid när de ska vara klara och möts vid ingången när de handlat klart.

– Nu kommer det bästa, utropar Lil.

– Nu ska vi fika och jag ska beställa min favorit Budapestbakelse.

På hemvägen säger Ragnar:

– Min fru handlar inte bara till oss utan även till sin bror och syster. De orkar inte följa med längre. Jag har ett helt baksäte ledigt. Det skulle få plats några till.

Läs också Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande” Hotbrev, hårspray och skurvatten i brevinkastet: "Jag vågade knappt röra mig i lägenheten" Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.