HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ramunderstaden vill höja hyrorna i Söderköping

Söderköping Ramunderstaden i Söderköping vill höja hyrorna med i genomsnitt 3,6 procent 1 januari.

Kommunägda Ramunderstaden, med 819 lägenheter, räknar med ökade lönekostnader och att olika taxor går upp nästa år. Det är de tyngsta skälen till att bolaget anser sig behöva höja hyrorna med 32 kronor per kvadratmeter och år.

Men även andra saker påverkar kravet. Bolaget skriver på sin hemsida att borgensavgiften som Ramunderstaden måste betala för att kommunen går i borgen för bolagets lån höjs. Det har att göra med att lagen har ändrats och att kommunala bostadsbolag inte längre ska få låna till bättre villkor än privata.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Dessutom tar pengar som Ramunderstaden sparat i fonder till underhåll slut nästa år, samtidigt som bolaget beskriver underhållet av en del av sina fastigheter som eftersatt. ”Vi har mycket kvar att göra”, skriver vd Torbjörn Olsson på hemsidan.

Den 19 november sätter sig parterna vid förhandlingsbordet. Kristina Jonsson, Hyresgästföreningens förhandlare, hade väntat sig ett lägre hyreskrav från Ramunderstaden och är förvånad.

Annons

– Vi hade förväntat oss att de skulle vara mer återhållsamma med tanke på hur det ser ut i omvärlden, med lågkonjunktur, sjunkande räntor och låg inflation, säger Kristina Jonsson.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Hon har ännu inte hunnit granska underlaget från Ramunderstaden i detalj.

– Men jag tycker att kravet är högt.

Annons

En hyreshöjning på 32 kronor per kvadratmeter motsvarar i genomsnitt 3,6 procent. Det skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor skulle bli 180 kronor dyrare i månaden.

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

Hem & Hyra har förgäves sökt Ramunderstadens vd Torbjörn Olsson för en kommentar.

Fakta: Hyreskrav i länet

Flera kommunägda bostadsbolag vill höja hyrorna nästa år. Här är deras krav:Stångåstaden Linköping: 2,3 %Ramunderstaden, Söderköping: 3,6 %

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det betyder att hyreshöjningarna för 2013 redan är klara:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också Byggstart för nya hyreshus i Söderköping En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.