Annons

Råslättsbor kritiserar vinstuttag från Vätterhem

Jönköping I en debattartikel upprörs den lokala Hyresgästföreningen på Råslätt över att kommunfullmäktige beslutat att pengar från Vätterhem ska gå till två andra kommunala bostadsbolag.

Kommunfullmäktige i Jönköping har beslutat att ta ut tio miljoner kronor extra av Vätterhem i syfte att hjälpa två andra kommunala bostadsbolag, Visingsöbostäder och Bottnaryds bostads, att bygga hyresbostäder.

Detta har fått den lokala Hyresgästföreningen på Råslätt att gå i taket och skriva en debattartikel, berättar Jnytt idag.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

”Visst är det bra att bygga hyresbostäder, men det kan inte vara Vätterhem som ska bekosta detta om de kommunala bolagen på dessa orter saknar eget kapital. I detta fall ska naturligtvis kommunens alla skattebetalare vara med om ett sådant stöd. Inte som i det här fallet bara Vätterhems hyresgäster”, står att läsa i debattinlägget.

Annons

– Det här anstränger Vätterhems ekonomi eftersom man plockar ut pengar för att finansiera andra bostadsföretag. Det är inte sunt. Om de här pengarna i stället hade använts i hyresförhandlingarna hade hyran kunnat sänkas med en summa, säger föreningens ordförande Rolf Wennerhag till Jnytt.

– Ska man bygga får man faktiskt gå in med eget kapital, och då får alla skattebetalare vara med och bidra till detta.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Mari Nilsson (C) försvarar uttaget.

Annons

– Till skillnad från många andra kommuner har vi valt att ha kvar olika kommunala bostadsbolag, och det är vi ganska unika med. Vätterhem redovisar ett väldigt gott resultat, och vi tycker det är lämpligt att även ge de små bolagen möjlighet att bygga. Det som genererats inom ett bolag ska komma till nytta i systerbolagen. Det är lite solidaritet. Vi har agerat hela enligt lagstiftningen, som tillåter att man gör så här när bolagen är inom samma koncern. Det gagnar våra kommuninvånare, säger Ann-Mari Nilsson till Jnytt.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Spottande hyresgäst blir av med lägenheten Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.