Annons

Råttor: Så ser det ut där du bor

Nyheter Fler digitala fällor gör det lättare att räkna hur många råttor som fångas i Sverige. Här kan du se hur många digitala råttfällor som användes i ditt län 2020.
Foto: Anticimex Lennart Falk
Användandet av digitala fällor för att fånga råttor ökar stadigt.

I och med införandet av digitala fällor har det blivit enklare för företagen som arbetar med skadedjurshantering att räkna hur många råttor som fångas. Men man är ändå försiktig med att lämna ut några säkra siffror på antal infångade djur.

– Fällorna kan även ge utslag för andra saker, så det är lite vanskligt att ge exakta siffror över antal råttor, säger Johan Peterson som är skadedjursexpert på Nomor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nomor är det andra rikstäckande skadedjursföretaget i landet, näst efter Anticimex. 2020 hade de omkring 3 500 smarta fällor utplacerade totalt i landet, och majoriteten av dessa fanns i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping och Helsingborg.

Annons

Det statistiken tydligt visar är att antalet digitala fällor ökar stadigt år från år. Det beror dels på att ny lagstiftning trädde i kraft 2018 som begränsade användningen av råttgift som bekämpningsmedel.

– Det är bra ur flera aspekter, inte minst ur miljösynpunkt, säger Johan Peterson. Det har också gjort det lättare att hålla koll på ungefär hur många råttor som fångas. Även antalet traditionella fällor, till exempel slagfällor, har ökat igen på grund av att användningen av gift minskat kraftigt.

Annons
Läs ocksåKriget mot västsvenska råttor trappas uppRåtta kommer ut ur avlopp.

Anticimex har avtal om skadedjursbekämpning med ett antal kommuner i landet samt en rad andra aktörer. Tabellen nedan visar hur många digitala fällor som företaget satte ut 2020, uppdelat på län. Sammanlagt satte företaget ut 30 970 digitala fällor i hela landet i fjol. Det kan jämföras med siffran 2016, då 11 901 digitala fällor sattes ut.

Fakta: Antal digitala fällor 2020 från Anticimex

Län                             Digitala fällor

Blekinge 574
Dalarna 315
Gotland 109
Gävleborg 746
Halland 1 391
Jämtland 122
Jönköping 926
Kalmar 865
Kronoberg 987
Norrbotten 139
Skåne 7 789
Stockholm 6 763
Södermanland 693
Uppsala 1 482
Värmland 814
Västerbotten 250
Västernorrland 172
Västmanland 637
Västra Götaland 4 674
Örebro 619
Östergötland 903
Hela Sverige ……………….. 30 970

Källa: Anticimex

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär" Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås Vd:n för Hyresbostäder i Falköping efter råttangreppet: "Vi får riva ut golvet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.