Annons

Regionchef i styrelse för bolag som förespråkar marknadshyror

Stockholm Hyresgästföreningen Stockholms regionchef Annika Billström sitter som styrelseledamot i företaget Veidekkes styrelse, som förespråkar marknadshyror. Nu höjs kritiska röster.

Nu väcks kritiken mot Hyresgästföreningens regionchef i Stockholm, före detta s-toppen Annika Billström, som sitter i bostadsföretaget Veidekkes styrelse. Frågan är om hon sitter på dubbla stolar.

Veidekke är Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta har de tillsammans bildat det gemensamt ägda bolaget Convea som ska bygga nya hyres- och bostadsrätter. Ambitionen är att bli en framträdande aktör på bostadsmarknaden i storstadsregionerna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Sedan 2010 sitter Annika Billström i Veidekkes styrelse. Och sedan augusti 2014 är Annika Billström tillförordnad regionchef på 80 procent, för Hyresgästföreningen i Stockholm. Hem och Hyra har varit i kontakt med flera förtroendevalda inom regionen som är oroliga för regionchefens dubbla uppdrag. 

I ett utspel från Veidekke under Almedalsveckan i somras uttryckte sig bolaget starkt för marknadshyror. ”Bostadsmarknaden ska i grunden vara marknadsbaserad och inte bygga på subventioner”. ”Den marknadsbaserade modellen måste gälla samtliga upplåtelseformer, också hyresbostäder”. Annika Billströms make Lennart Weiss arbetar som kommersiell direktör för Veidekke och är den som har varit med och tagit fram materialet.

– Jag representerar inte bolaget utan aktieägarnas intressen. Den här frågan om marknadshyror har aldrig varit uppe i styrelsen, säger Annika Billström.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Samtidigt är det ju bland annat din make Lars Weiss som har varit med och tagit fram den här skrivelsen, så det kan ju inte komma som en nyhet?

Annons

– Någon nyhet är det inte, men jag är tillförordnad regionchef på konsultbasis och jag ställer naturligtvis upp på Hyresgästföreningens värdegrund.

Ser du ingen jävstuation i att sitta på båda de här stolarna?

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Styrelsen i Veidekke fattar strategiska beslut om bland annat byggande, vilket jag tycker är viktigt. Veidekke är ingen förvaltare eller hyresvärd. Hade det varit en motpart till Hyresgästföreningen hade det inte gått att sitta på båda stolarna.

Tillsammans med Alecta har Veidekke startat ett bolag som ska ansvara för ägande och förvaltning av hyresrätter. Tanken är att man ska bli en framträdande aktör på Stockholmsmarkanden. Hur ser du på det?

– Hittills har man inte fått någon markanvisning, i dag är Veidekke ingen fastighetsförvaltare.

Annons

En som däremot är kritisk till situationen är Hyresgästföreningen region Stockholms tidigare ordförande Terje Gunnarson. Han tycker det är mindre viktigt om Veidekke faktiskt bara bygger eller också förvaltar hyresrätter.

–  En person som är vald  ledamot i en bolagsstyrelse är en del av högsta bolagsledningen och har ansvaret för att bolaget styrs på för bolaget bästa möjliga sätt, och ska självklart företräda dess affärsidé. Aktieägarna vill normalt sett ha så stor utdelning som möjligt på insatt kapital och producenten/bolaget tjänar givetvis mer på en bristmarknad som är ordentligt överhettad. Det i sin tur leder med automatik till att konsumenten får betala det pris som bolaget/marknaden sätter,  säger Terje Gunnarson.

Hyresgästföreningens förbundschef Jan Johnsson är Annika Billströms chef och han försvarar rekryteringen.

– Annika har deklarerat väldigt tydligt vad hon står för, hon är en stark och kompetent ledare. Självklart har vi haft en diskussion om hennes sidouppdrag och som det ser ut just nu ser jag inga problem med det.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.